Custom Search

Söz Sanatları Test

13 Şubat 2014 tarihinde tarafından eklendi.

1.
Fırtınalar koparken git de seyret denizi
Gökleri bir dev gibi doldurur iniltisi
Bu dizelerdeki en belirgin söz sanatı, aşağıdakilerden hangisidir?

A) Benzetme (teşbih)
B) Cinas
C) Tevriye
D) Kinaye
E) Hüsn-i talil

2.
Ay zeytin ağaçlarından yere damlıyordu
Açtım avucumu altına tuttum
Bu dizelerdeki söz sanatı, aşağıdakilerden hangisidir?

A) Benzetme
B) Cinas
C) Kişileştirme
D) Tariz
E) İstiare

3. “Yüce dağ başında salkım salkım olan bulut” dizesindeki “bulut” sözcüğünde, aşağıda açıklaması verilen söz sanatlarından hangisi vardır?

A) Benzerlik ilişkisinin dışındaki ilişkilerden yararlanılarak bir sözün bir başka söz yerine kullanılması
B) Bir sözün, hem gerçek hem mecaz anlama uygun düşecek bir biçimde kullanılması
C) Benzerlik ilişkisinden yararlanılarak bir sözün bir başka söz yerine kullanılması
D) Anlamca ilgili sözcüklerin bir arada kullanılması
E) Söylenen sözün tam tersinin kasdedilmesi

4.
Yaprak nasıl düşerse akıp kaybolan suya
Ruh öyle yollanır, uyanılmaz bir uykuya
Bu dizelerdeki söz sanatları, aşağıdakilerin hangisinde birlikte verilmiştir?

A) Hüsn-i talil, telmih
B) Cinas, mecaz-ı mürsel
C) Benzetme, istiare
D) Tecahül-i arif, tevriye
E) Tezat, tariz

5.
Biraz bağa gel, bülbül dinle, gül seyret ey sevgili
Ki sen de henüz açılmamış bir taze goncasın
Bu dizelerde, aşağıda belirtilen söz sanatlarından hangileri birlikte kullanılmıştır?

A) Teşbih, tenasüp
B) Tevriye, cinas
C) Teşbih, istiare
D) Telmih, tezat
E) Aliterasyon, tariz

6.
Çınla ey coşkun deniz, kayalıklarda çınla
Sar bütün kumsalları o dolaşık saçınla
Bu dizelerde, aşağıdaki söz sanatlarından hangisi vardır?

A) Cinas
B) Tevriye
C) Kişileştirme
D) Kinaye
E) Telmih

7. Aşağıdaki dizelerin hangisinde, ötekilerden farklı bir söz sanatı vardır?

A) Der Karac’oğlan: Öleyim
Leyla’lara kul olayım
B) Der ki çiğdem: Ben âlâyım
Yiğit başına belayım
C) Der ki lale: Ben laleyim
Cümlenizden ben âlâyım
D) Der ki menevşe: Hey Tanrı
Niçin benim boynum eğri
E) Der ki sümbül: Kanım aktır
İçimizde hiç kin yoktur

8.
Üsküdar, bir ulu rüyayı görenler şehri
Seni gıptayla hatırlar vatanın her şehri
Hepsi der: “Hangi şehir görmüş onun gördüğünü?
Bizim İstanbul’u fethettiğimiz mutlu günü!”
Bu dörtlükte, aşağıdaki söz sanatlarından hangileri birlikte kullanılmıştır?

A) Tevriye, cinas
B) Teşhis, intak
C) Teşbih, hüsn-i talil
D) Aliterasyon, teşbih
E) Tecahül-i arif, tezat

9.
Gençlikte para kazan
Kocalıkta kur kazan
Bu dizelerde, aşağıdaki söz sanatlarından hangisi vardır?

A) Tariz
B) İstiare
C) Telmih
D) Cinas
E) Mübalağa

10.
Kararmış kara gözler
Dermanım kara gözler
Gemim deryada kaldı
Yelkenim kara gözler
Bu dörtlükteki söz sanatı, aşağıdakilerin hangisinde açıklanmıştır?

A) Bilip de bilmezlikten gelme
B) Gerçek nedeni güzel bir nedene bağlama
C) Söylenişleri aynı, anlamları farklı sözcüklere başvurma
D) Zayıfı güçlüye benzetme
E) Bir sözü farklı anlamlara gelebilecek şekilde kullanma

11.
Bir yanık âşıkım, gel koca sanma
Gönlümüz alçaktır, hiç yüce sanma
Bu dizelerde geçen “koca” sözcüğü, hem “eş” hem de “yaşlı” anlamını sezdirecek şekilde kullanılarak, aşağıdaki söz sanatlarından hangisi yapılmıştır?

A) Kinaye
B) Tevriye
C) İstiare
D) Hüsn-i talil
E) Mecaz-ı mürsel

12.
Saçıma ak düştü yüzüme yıllar
Bahar sende kalsın bende acılar
Bu dizelerdeki “yüzüme yıllar düştü” sözüyle aşağıda verilen söz sanatlarından hangisi yapılmıştır?

A) Teşbih
B) Cinas
C) Tevriye
D) Kinaye
E) Mecaz-ı mürsel

13.
Bin yıldan uzun bir gecenin bestesidir bu
Bin yıl sürecek zannedilen kar sesidir bu
Bu dizelerde, aşağıdaki açıklamalardan hangisine uygun bir söz sanatı vardır?

A) Bir sözü benzetme ilgisiyle başka bir söz yerine kullanma
B) Bir olguyu, gerçek nedeninin dışında, hoşa giden bir nedene bağlama
C) Bir sözü iki ayrı anlamını birden sezdirecek biçimde kullanma
D) Bir varlığı ya da olayı, olduğundan çok büyük (ya da küçük) gösterme
E) Birkaç şeyi söyledikten sonra onlarla ilgili başka şeyleri bir sıra gözeterek anlatma

14.
Duyulmasın diye gürültüler uykularda
Yağmurlar yağar geceleri
Bu dizelerde yapılan söz sanatı, aşağıdakilerden hangisidir?

A) Tecahül-i arif (bilmezden gelme)
B) Mübalağa (abartma)
C) Tekrir (yineleme)
D) Teşbih (benzetme)
E) Hüsn-i talil (güzel nedene bağlama)

15.
I. Bir anlam inceliği yaratmak amacıyla, bilinen bir gerçeği bilmiyormuş gibi görünerek anlatmadır.
II. Hem gerçek hem de mecaz anlama gelebilecek bir sözü, asıl olarak mecaz anlamını sezdirerek kullanmadır.
III. Herhangi bir olayı ya da olguyu, asıl nedeninden başka güzel, esprili bir nedene bağlayarak anlatmadır.
IV. Anlamca birbirine uygun, birbiriyle ilişkili sözcükleri bir arada kullanmadır.
Bu açıklamalarda, aşağıdaki söz sanatlarından hangisiyle ilgili bilgi verilmemiştir?

A) Kinaye
B) Tevriye
C) Tenasüp
D) Hüsn-i talil
E) Tecahül-i arif

CEVAP ANAHTARI

1. A    2. E     3. C     4. C     5. A     6. C     7. A     8. B    9. D     10. C     11. B    12. E     13. D     14. E     15. B

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Şu Sayfamız Çok Beğenildi
Fecr-i Ati Edebiyatı Genel Özellikleri