Yazım Kuralları ve Ses Bilgisi İlişkisi

YAZIM KURALLARI VE SES BİLGİSİ İLİŞKİSİ

  1. Türkçede ünsüzlerin “e” ünlüsüyle söylenmesi kuralının çiğnenmesi yazım yanlışlığına yol açar: TCK’ya göre bu büyük bir suçtur.
  2. Ünlü düşmesini yazıda göstermemek yazım yanlışlığı nedenidir: Burunuma kötü kokular geliyor.
  3. İkilemelerde ünlü düşmesi olmaz, bunun yazıda gösterilmesi yazım yanlışıdır: Omuz omza veren iki kardeş çok başarılı olmuştu.
  4. İki sözcüğün birleşmesi sırasında oluşan ünlü düşmesi yazıda gösterilir ve sözcük bitişik yazılır: İkramiye önümüzdeki haftaya devir etti.
  5. Özel adlarda konuşmadaki ünsüz yumuşamasını yazıda göstermek yazım yanlışlığıdır: Geçen yıl Tokûd’a gittik.
  6. Ünsüz yumuşamasının görülmediği yabancı kökenli sözcüklerdeki yumuşamanın yazıda gösterilmemesi gerekir: Hukuğa her zaman herkes ihtiyaç duyar.
  7. Ünsüz sertleşmesi yazıda gösterilmelidir: Adamcağız yavaşça yerinden kalktı.
  8. “y” ünsüzünü alan eylemlerdeki söyleyiş yazıya aktarılamaz: Beni anlıyan yok ki.
  9. Gerileyici ünsüz benzeşmesi yazıda uygulanmalıdır: Sünbüllerİn kokusu sokağa taşmıştı.
  10. Gerileyici ünsüz benzeşmesi bazıözel adlarda ve bileşik sözcüklerde uygulanmaz: Safram» bolu evlerinin fotoğraflarınıçekmek istiyordu.
  11. Ünsüz türemesinin olduğu sözcüklerde türeyen ünsüz yazıda gösterilmeli ve sözcük bitişik yazılmalıdır: Hakim, davayı red etti.
  12. Tek heceli yabancı sözcükler çekim ekleri aldıklarında türeyen ses yazıda gösterilmelidir: Hâkim, davanın redine karar verdi.
  13. Rakamlardan ve tarihlerden sonra gelen eklerde oluşacak sertleşme kuralı yazıda uygulanmalıdır: Sayfa 5’de bu ayrıntıya değinmiş, 199S’de doğdu.
  14. Kısaltmalardan sonra gelen eklerde oluşan sertleşme yazıda gösterilmelidir: RTÜK’den bu konuda bir açıklama bekleniyor.
  15. Özel adlardan sonra gelen eklerde oluşan sertleşme yazıda gösterilmelidir: Antep’de ilginç yemekler tattık.
  16. Bağlaç olan “da / de” sertleşmez: Evlenip te çoluk çocuğa karışınca buralara uğramadı.
  17. Türkçede istisnalar hariç sözcüklerin son ünsüzü “b, c, d, g” olmaz, olursa bu durum yazım yanlışlığıdır: İhtiyaç duyduğumuz araç gereçlerin listesi burada.
  18. Konuşma dilinde sözcükte ünsüz türemesi olabilir; bu, yazıda gösterilmez. Ünsüz türemesi kuralının dışındaki olaylar yazıda gösterilmez: Bize ayit ne varsa hepsini atmış.
  19. Konuşma dilinde ünlü türemesi kurallarına aykırı olarak türetilen ünlülerin yazıda gösterilmesi yazım yanlışlığıdır: Filim başlayınca herkes sustu.
  20. Konuşma dilinde bazıünsüzlerin yeri değiştirilebilir. Buna” ses aktarımı” veya “göçüşme” denir. Bu durumun yazıda gösterilmesi yazım yanlışlığıdır: Kurulu yalnış bilgilendiriyor.