<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?><rss version="2.0"
	xmlns:content="http://purl.org/rss/1.0/modules/content/"
	xmlns:wfw="http://wellformedweb.org/CommentAPI/"
	xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/"
	xmlns:atom="http://www.w3.org/2005/Atom"
	xmlns:sy="http://purl.org/rss/1.0/modules/syndication/"
	xmlns:slash="http://purl.org/rss/1.0/modules/slash/"
	>

<channel>
	<title>Soru Bankası &#8211; Edebiyat Öğretmeni. İnfo</title>
	<atom:link href="https://www.edebiyatogretmeni.info/category/soru-bankasi/feed" rel="self" type="application/rss+xml" />
	<link>https://www.edebiyatogretmeni.info</link>
	<description>Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenlerinin Kaynak Sitesi</description>
	<lastBuildDate>Wed, 05 Mar 2025 19:07:18 +0000</lastBuildDate>
	<language>tr</language>
	<sy:updatePeriod>
	hourly	</sy:updatePeriod>
	<sy:updateFrequency>
	1	</sy:updateFrequency>
	<generator>https://wordpress.org/?v=6.9.4</generator>
	<item>
		<title>Konulara Ayrılmış Noktalama İşaretleri Soruları ve Cevapları</title>
		<link>https://www.edebiyatogretmeni.info/konulara-ayrilmis-noktalama-isaretleri-sorulari-ve-cevaplari.htm</link>
		
		<dc:creator><![CDATA[admin]]></dc:creator>
		<pubDate>Tue, 04 Mar 2025 22:13:33 +0000</pubDate>
				<category><![CDATA[Noktalama İşaretleri]]></category>
		<category><![CDATA[Soru Bankası]]></category>
		<guid isPermaLink="false">https://www.edebiyatogretmeni.info/?p=3916</guid>

					<description><![CDATA[Konulara Ayrılmış Noktalama İşaretleri Soruları ve Cevapları &#160; NOKTA Aşağıdaki atasözlerinden hangisinin sonuna ötekilerden farklı bir işaret konulmalıdır? A) Ayranım ekşidir diyen olmaz B) Azı bilmeyen çoğu hiç bilmez C) Azıcık aşım, kaygısız başım D) Ayağını yorganına göre uzat E) ]]></description>
										<content:encoded><![CDATA[<h2>Konulara Ayrılmış Noktalama İşaretleri Soruları ve Cevapları</h2>
<p>&nbsp;</p>
<h3><strong>NOKTA</strong></h3>
<p><strong>Aşağıdaki atasözlerinden hangisinin sonuna ötekilerden farklı bir işaret konulmalıdır?</strong></p>
<p>A) Ayranım ekşidir diyen olmaz</p>
<p>B) Azı bilmeyen çoğu hiç bilmez</p>
<p>C) Azıcık aşım, kaygısız başım</p>
<p>D) Ayağını yorganına göre uzat</p>
<p>E) At binenin, kılıç kuşananın</p>
<p>Cevap: C</p>
<p><strong>Aşağıdakilerden hangisinde nokta (.) kullanılamaz?</strong><br />
A) Saat ile dakika arasında<br />
B) Rakamla yazılan tarihler arasına<br />
C) Bazı kısaltmalardan sonra<br />
D) Sıra bildiren “-ncı” eklerinin yerine<br />
E) Tırnak içine alınmayan alıntı cümlelerinin sonunda</p>
<p>Cevap E</p>
<h3><strong>VİRGÜL</strong></h3>
<p>Üç çeşit arkadaşlık vardır: Birincisi su gibidir (I) her zaman yanında istersin (II) ikincisi ilaç gibidir (III) ihtiyacın olduğunda ararsın (IV) üçüncüsü mikrop gibidir (V)</p>
<p><strong>Yukarıdaki parçada numaralanmış yerlerden hangi ikisine virgül (,) getirilmelidir?</strong></p>
<p>A) I. ile II. B) II. ile III. C) I. ile III. D) III. ile IV. E) IV. ile V.</p>
<p><strong>Cevap C</strong></p>
<p>(I) Dizleri karnında, çenesi dizine dayalı bir şekilde oturuyor. (II) Bir şehir yanıyor, ta kalenin burçlarına kadar. (III) Mavi, turuncu, yeşil ışıklar dökülüyor. (IV) Som kırmızı bir ışık, çizgisi karanlığı yararak uçuşuyor. (V) Ardından daha büyük gürültü, bir patlama oluyor.</p>
<p><strong>Yukarıda numaralanmış cümlelerden hangisinde virgül yerinde kullanılmamıştır?</strong></p>
<p>A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.</p>
<p><strong>Cevap D</strong></p>
<p><strong>Aşağıdaki cümlelerin hangisinde parantezle ( ) belirtilen yere virgül (,) getirilemez?</strong></p>
<p>A) En kanlı ( ) en vahşi görüntüleri merakla izliyordum.</p>
<p>B) Bütün kayıpların ( ) bütün kazaların içinde onlar var.</p>
<p>C) Çocuklarımı ne zaman ( ) niçin bıraktığımı bilmek istiyor.</p>
<p>D) Daha basit ( ) kolay anlaşılır kitaplar yazmıyorum.</p>
<p>E) Kendisi ile ilgili asıl ( ) yargıyı zamana bırakması gerekiyor.</p>
<p>Cevap E</p>
<p><strong>Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül (,) diğerlerinden farklı bir amaçla kullanılmıştır?</strong></p>
<p>A) Dolambaçlarını, çelişkilerini, tutarlı ve tutarsız olduğun zamanlan bilir.</p>
<p>B) Tutkunun delilikleri, düş ve gönül kırıklıkları, incinmeleri yaşanmış.</p>
<p>C) Dingin, uslu ve coşkulu dostluğun güven ve sevgi ilişkisi kurulmuştu.</p>
<p>D) Beni bencillik, hoşgörüsüzlük ve nankörlükle suçlardı her fırsatta.</p>
<p>E) O, yaşadığım çöküntüyü unutturacağına yangına körükle gidiyor.</p>
<p>Cevap E</p>
<p><strong>Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde virgül (,) kullanılmasına gerek <u>yoktur</u>?</strong></p>
<p>A) Hayvan yularından insan sözünden tutulur.</p>
<p>B) Borcun yoksa kefil ol işin yoksa şahit ol.</p>
<p>C) Borç ödemekle yol yürümekle tükenir.</p>
<p>D) Denizdeki balığın pazarlığı olmaz.</p>
<p>E) El elin nesine gülerek gider yasına.</p>
<p>Cevap D</p>
<p><strong>Aşağıdakilerden hangisinde ilk sözcükten sonraki virgülün kaldırılması cümlenin anlamında değişiklik ya da karışıklığa neden <u>olmaz</u>?</strong></p>
<p>A) Nöbetçi, komutanı görünce duruşunu düzeltti.</p>
<p>B) Çocuk, odasını düzenlemeyi öğrenmelidir.</p>
<p>C) Hasta, çocuğunun nerede olduğunu öğrenmek istiyordu.</p>
<p>D) Tren, kavşağı geçer geçmez birden durdu.</p>
<p>E) Zavallı, çocuğun kendine yardım edebileceğini sanıyordu.</p>
<p>Cevap D</p>
<p><strong>Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül (,) eş görevli sözcükleri birbirinden ayırmıştır?</strong></p>
<p>A) Çocuklar, yarına bütün sorular cevaplansın!</p>
<p>B) Odaları, mutfağı, koridoru silip temizledi.</p>
<p>C) Bugün gelebilir, fakat fazla kalmaz.</p>
<p>D) Çocuk, arkadaşlarının yanından bir türlü ayrılmak istemiyordu.</p>
<p>E) Her sanatçı çağının özelliklerini, çok az da olsa, yansıtır.</p>
<p>Cevap: B</p>
<p><strong>Aşağıdaki cümlelerin hangisinde &#8220;virgül (,)&#8221; doğru kullanılmıştır?</strong><br />
A) Seni her gördükçe, onu hatırlıyorum.<br />
B) O güzelim yılları hep hatırlayacağım, diyordu.<br />
C) Arkadaşına durmaksızın, gel diye bağırıyordu.<br />
D) Annesine çanta, ayakkabı, gömlek, vs. şeyler aldı.<br />
E) Seni hatırladıkça, yüreğim yanıyor.</p>
<p>Cevap: B</p>
<p>Fast-fooda karşı hâlâ direnen, (I) her zaman sevilerek yenen<br />
yiyeceklerden biridir balık ekmek. Denizin kirlenmediği, (II) balığın<br />
bol ve ucuz olduğu, (III)Boğaz’dan çıkan palamutların kasaları<br />
doldurduğu eski zamanlarda balık ekmek satıcıları, (IV) yalnızca<br />
kıyıya yanaştırılmış sandallarda değil, mahalle meydanlarında, (V)<br />
futbol maçlarının olduğu günlerde stadyumların kapılarında da<br />
görülürdü.<br />
<strong>Bu parçadaki numaralanmış </strong>virgüllerden <strong>(,) hangisi,diğerlerinden</strong><br />
<strong>farklı bir görevde kullanılmıştır?</strong><br />
A) I   B) II   C) III    D) IV    E) V</p>
<p><strong>2013 YGS</strong></p>
<p>Cevap: D</p>
<p>Eğer o şiirler, o romanlar, o öyküler, o tiyatro yapıtları<br />
olmasaydı, söylemek bile fazla, duygularımız daha az bilinecek,<br />
bilgilerimiz daha az olacaktı. Çünkü edebiyat, daha iyi duymamızı,<br />
daha iyi düşünmemizi sağlar. Daha doğru, daha insanca<br />
yaşamamıza yardımcı olur.<br />
<strong>Bu parçada, </strong>virgülün <strong>işlevleriyle ilgili olarak aşağıda verilenlerden</strong><br />
<strong>hangisine uygun bir örnek <span style="text-decoration: underline;">yoktur</span>?</strong></p>
<p>A) Özel olarak vurgulanması gereken bir ögeyi belirtme<br />
B) Ara sözleri ayırma<br />
C) Art arda sıralanan eş görevli sözcük kümelerini ayırma<br />
D) Tırnak içinde verilmeyen aktarma cümlelerini belirtme<br />
E) Sıralı cümleleri birbirinden ayırma.</p>
<p>Cevap: D</p>
<p>Tam yirmi beş yıl oldu. Her sabah erkenden gelir,(I) bu duvarın dibine serer kitapları. Geçenler bakarlar , inceleyip , (II) bırakırlar. Cağoloğlu’ndaki bu kitapçı, (III) yokuşu tırmananların görmeye alışık olduğu, (IV) vazgeçemediği bir parçası gibidir. Yalnız bir derdi vardır: Güvercinler. Onlar kitapçılardan daha eski sahibidirler bu duvarın, (V) vazgeçmezler yerlerinden.<br />
<strong>Bu parçalardaki numaralanmış virgüllerden (,) hangisi yanlış kullanılmıştır?</strong><br />
A) I B) II C) III D) IV E) V</p>
<p>2010 YGS</p>
<p>Cevap: B</p>
<h3><strong>NOKTALI VİRGÜL</strong></h3>
<p>I. Dost, gücümü ( ) düşman, görevlerimi gösterir.</p>
<p>II. Bedenimizi hasta eden ( ) ruhumuzun baskısıdır.</p>
<p>III. İnsan akılla pir olur ( ) saçı sakalı ağartmakla değil</p>
<p>IV. Akıllı insan ( ) iki kez bir taşa dokunmaz.</p>
<p>V. Büyük mutluluklar () büyük acıların yanı başındadır.</p>
<p><strong>Yukarıda numaralanmış cümlelerin hangisinde, parantezle ( ) gösterilen yere noktalı virgül (;) getirilmelidir?</strong></p>
<p>A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.</p>
<p>Cevap A</p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, parantezle ( ) belirtilen yere noktalı virgül (;) getirilmelidir?</strong></p>
<p>A) Zenginlik, gurbeti vatana ( ) yoksulluk, vatanı gurbete çevirir.</p>
<p>B) Bana yaşamı iki şey sevdirir ( ) Özgürlük ve aşk.</p>
<p>C) Aşk ( ) özgür ve kendiliğinden olduğu zaman yeşerir.</p>
<p>D) At ölür ( ) meydan kalır; yiğit ölür, şan kalır.</p>
<p>E) Aklımız bir süngerdir ( ) yüreğimiz ise bir nehir</p>
<p>Cevap A</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Elleriyle çalışan adam (I) işçi (II) elleri ve kafasıyla birlikte çalışan adam (III) usta (IV) elleri (V) kafası ve kalbiyle birlikte çalışan adam sanatkârdır.</p>
<p><strong>Yukarıdaki parçada numaralanmış yerlerden hangi ikisine, diğerlerinden farklı noktalama işaretleri getirilmelidir?</strong></p>
<p>A) I. ile II. B) II. ile III. C) III. ile IV. D) II. ile IV. E) IV. ile V.</p>
<p>Cevap D</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Mutluluk (I) malda değil candadır (II) insan (III) ancak canı çektiği şeyi elde etmekle mutlu olur (IV) başkalarının hoşuna giden bir şeye sahip olmakla değil (V)</p>
<p><strong>Yukarıdaki parçada numaralanmış yerlerden hangisine noktalı virgül (;) getirilmelidir?</strong></p>
<p>A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.</p>
<p>Cveap: B</p>
<p>Göreve yeni başlayan Uğur; Mehmet, Engin ve Hatice gibi<br />
üniversite mezunuydu.<br />
<strong>Aşağıdakilerin hangisinde noktalı virgül (;) bu cümledeki işleviyle</strong><br />
<strong>kullanılmıştır?</strong><br />
A) Aylar geçti, yıllar geçti; çocuklar büyüdü, insanlar değişti.<br />
B) Genç şairimiz; özgün, samimi ve doğal bir üslupla yazdığı<br />
şiirlerinden oluşan ilk kitabını yayımladı.<br />
C) Bugün gelecek misafirleri 1, 2 ve 3. kattaki odalara; yarın gelecek<br />
misafirleri 4, 5 ve 6. kattaki odalara yerleştirelim.<br />
D) İzlediğim filmler, tiyatrolar, gösteriler; okuduğum romanlar,<br />
hikâyeler, denemeler bende bir iz bırakır.<br />
E) Geçen hafta şirket yetkilileriyle uzun uzun görüştük, tartıştık; bu<br />
hafta onlarla sözleşme, ödeme, nakliye gibi işlemleri<br />
gerçekleştireceğiz.<br />
<strong>2013 LYS </strong><br />
Cevap B</p>
<p>&nbsp;</p>
<h3><strong>İKİ NOKTA</strong></h3>
<p>Çiçek sulandığı kadar güzeldir (I) Kuşlar ötebildiği kadar sevimli (II) bebek ağladığı kadar bebektir (III) Ve her şeyi öğrendiğin kadar bilirsin (IV) Şunu da öğren (V) &#8220;Sevdiğin kadar sevilirsin&#8221;</p>
<p><strong>Yukarıdaki parçada numaralanmış yerlerden hangisine iki nokta (:) getirilmelidir?</strong></p>
<p>A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.</p>
<p>Cevap E</p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde parantezle boş bırakılan yere iki nokta (:) işareti konulmalıdır?</strong></p>
<p>A) Kimi köprü bulamaz geçmeye ( ) kimi su bulamaz içmeye</p>
<p>B) Varsa pulun, herkes kulun ( ) yoksa pulun, dardır yolun</p>
<p>C) Çanakta balın olsun ( ) Yemen&#8217;den arı gelir.</p>
<p>D) Satılık ziftin olsun ( ) Selanik&#8217;ten kel gelir.</p>
<p>E) Sana vereyim bir öğüt ( ) Kendi ununu kendin öğüt</p>
<p>Cevap E</p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>Aşağıdakilerden hangisinde iki nokta (:) yanlış kullanılmıştır?</strong></p>
<p>A) Yaşlı kadın yılların acısını yüzünde toplayarak oğluna şöyle bağırdı: &#8220;Güzel oğlum, beni bırakma!&#8221;</p>
<p>B) Size, başarılı olmanız için sadece iki kelime söylemek istiyorum: sabır ve çalışma.</p>
<p>C) Peyami Safa: &#8220;Dokuzuncu Hariciye Koğuşu&#8221; adlı eserinde derin ruh tahlilleri yapmıştır.</p>
<p>D) Koro:   Göğe erer başımız başınla senin!</p>
<p>E) Çocuk merakla sordu: “Bana ne getirdin?”</p>
<p>Cevap C</p>
<p>Bir lahza tutacağım bana uzanan eli (I) Bir el gözlerimdeki perdeyi sıyıracak (II) Onları bulacağım (III) Ve annem şaşıracak (IV) &#8220;Oğlum (V) Ne kadar da büyümüş ben görmeyeli.&#8221;</p>
<p><strong>Numaralanmış yerlerden hangisine iki nokta (:) konulmalıdır?</strong></p>
<p>A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.</p>
<p>Cevap: D</p>
<p>I. Çağdaşları ona şu lakabı takmıştı: Vatan şairi.<br />
II. Sartre: &#8220;Sɑvɑşı zenginler çıkarır, yoksullɑr ölür.&#8221; der.<br />
III. Çarşıdan birçok meyve almıştı: elma, üzüm, muz, çilek…<br />
IV. Lokman Hekim: &#8220;Hekimler ahmaklığa deva bulamazlar.&#8221; demiş.<br />
V. https://www.edebiyatogretmeni.net<br />
<strong>Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangisinde &#8220;İki nokta (:)&#8221; aynı görevde kullanılmıştır?</strong><br />
A) I ve II<br />
B) II ve IV<br />
C) II ve III<br />
D) IV ve V<br />
E) III ve V</p>
<p>Cevap: B</p>
<p>&nbsp;</p>
<h3><strong>ÜÇ NOKTA</strong></h3>
<p>Şehrin etrafında (I) içinde (II) kalesinde savaş günlerce sürmüş. Sonra Rus ordusu Van&#8217;a girmiş (III) kaçabilen kaçmış (IV) Kaçamayanlar (V) Gerisini hiç düşünmek istemiyor.</p>
<p><strong>Yukarıdaki parçada numaralanmış yerlerden hangisine üç nokta (…) konulması uygun olur?</strong></p>
<p>A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.</p>
<p>Cevap E</p>
<p>Patik yap, kunduracı, bol bol patik;</p>
<p>Çocuklar için, koşacak, oynayacak (I) Terzi abla, minimini elbiseler dik,</p>
<p>Yazlık, kışlık, mevsimlik (II)</p>
<p>Saçlarına kurdela,</p>
<p>Bileklerine bilezik (III)</p>
<p>Ama şu dünya hali; bin türlü kaza bela (IV)</p>
<p>Tabutçu, ölçünü büyük tut, büyük (V)</p>
<p><strong>Numaralanmış yerlerden hangisine üç nokta (…) <u>konulmaz</u>?</strong></p>
<p>A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.</p>
<p>Cevap E</p>
<p><strong>Aşağıdaki durumların hangisinde &#8220;üç nokta&#8221; (…) işareti <u>kullanılmaz</u>?</strong></p>
<p>A) Benzer örneklerin sürdürülebileceğini göstermek için</p>
<p>B) Bir açıklama yapılacaksa, açıklamaya başlamadan önce</p>
<p>C) Yüklemi söylenmemiş olan cümlelerin sonunda</p>
<p>D) Herhangi bir yazıdan yapılan alıntının alınmayan yerlerini belirtmek için</p>
<p>E) Sözün bir yerde kesildiğini anlatmak için</p>
<p>Cevap: B</p>
<p><strong>Aşağıdaki atasözlerinin hangisinin sonuna üç nokta (…) <u>konulmaz</u>?</strong></p>
<p>A) Az veren candan, çok veren maldan</p>
<p>B) Kız beşikte, çeyiz sandıkta</p>
<p>C) Kıratın yanında duran, ya huyundan ya suyundan</p>
<p>D) Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az</p>
<p>E) İnsanlar söyleşe söyleşe, hayvanlar koklaşa koklaşa</p>
<p>Cevap: D</p>
<p>Bizim Osman, on dokuz yaşlarındaydı (I) kendisinin kuvvetli olmasından gurur duyuyordu (II) Bazen de kendisini acımasızca eleştiriyordu ( III) Öyle eleştiriyor, öyle eleştiriyordu ki ( IV) Aslında bu kadar da eleştirilmeyi hak etmiyordu (V)<br />
<strong>Bu parçadaki numaralı yerlerden hangisine üç nokta (…) konması uygun olur?</strong><br />
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.</p>
<p>Cevap: D</p>
<p>&nbsp;</p>
<h3><strong>SORU İŞARETİ</strong></h3>
<p>Dostluğun karşılıklı yakınlığında kendini dinlendirmeyen insan için hayat hayat mıdır (I) Karşısında kendinle konuşuyormuş gibi her şeyi söylemeye cesaret edebileceğin birini nasıl bulacaksın (II) İyi günlerinde senin kadar sevinecek biri var mı (III) Kara günlerinde senin kadar üzülecek bir dostun olmasaydı o günlere katlanmak ne zor olurdu (IV) Bunları düşündün mü hiç şimdiye kadar (V)</p>
<p><strong>Yukarıdaki parçada numaralı yerlerden hangisine soru işareti (?) getirilemez?</strong></p>
<p>A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.</p>
<p>Cevap D</p>
<p>Hangi saltanat ömür sürmüş günümüze kadar, hiç düşündünüz mü (I) Kalan olsaydı bile sonsuza kadar yaşayamazdı ki (II) Öyleyse kavga niye (III) Niçin boğuşmak (IV) Burada kalmaya çalışmak hangi aklın işi (V)</p>
<p><strong>Yukarıdaki parçada numaralanmış yerlerden hangisine soru işareti (?) <span style="text-decoration: underline;">getirilemez</span>?</strong></p>
<p>A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.</p>
<p>Cevap B</p>
<p>Ne diye uğraşmalı (I) Kapatılmışlık ve durgunluk içinde oturup eski yaraları kaşımak neye yarayacak (II) Geçmişe ne diye dönmeli (III) Gelecek gösterişsiz ama alçak gönüllü bir huzur iklimi olarak önümde uzanırken hiçbir şey görmeyen geçmiş (IV) olumlu anlamda neyi değiştirebilir (V)</p>
<p><strong>Yukarıdaki parçada numaralanmış yerlerden hangisine farklı bir noktalama işareti getirilmelidir?</strong></p>
<p>A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.</p>
<p>Cevap D</p>
<p>İçimdeki saflığın dışavurumu mu bu (I) Taşıdığım yükü hafifletmek isteği mi (II) Yazmak ve kendim için üzülmekten kurtulmak mı (III) Nedir bilmiyorum (IV) Hiçbir zaman bilemeyeceğim (V)</p>
<p><strong>Yukarıdaki parçada numaralanmış yerlerden hangi ikisine soru işareti (?) getirilemez?</strong></p>
<p>A) I. ile II. B) II. ile V. C) III. ile IV. D) III. ile V. E) IV. ile V.</p>
<p>Cevap E</p>
<p>Yüzümü değiştirebilir (I) burnumu küçülttürebilirim istersem (II) Ama bu neyi değiştirir (III) neyi çözer (IV) O zaman ben çok garip biri olursam ne olacak (V)</p>
<p><b>Yukarıdaki parçada numaralanmış yerlerden hangi ikisine soru işareti (?) getirilmelidir?</b></p>
<p>A) I. ile II.   B) II. ile III.   C) III. ile IV.   D) IV. ile V.   E) III. ile V.</p>
<p>Cevap D</p>
<p><b>Aşağıdaki dizelerin hangisinde soru işareti gerekli kullanılmıştır?</b></p>
<p>A) Hem vatan gitti mi, yoktur size bir başka vatan?</p>
<p>B) Ferhat gibi gürz mü sallamadım dağlara?</p>
<p>C) Diş mi çektirmedim âlemde Kerem gibi?</p>
<p>D) Mirasyedi dilenci, her kapıdan kovulmaz mı?</p>
<p>E) Oldu mu bir zilli köçek, oynadı hop hop göbeği?</p>
<p>Cevap D</p>
<p>Kağan&#8217;ın ne işle uğraştığını çok merak ediyorduk (I) Her gün nereye gider (II) nerelerde dolaşır (III) kimlerle gezer (IV) ne iş yapardı (V)</p>
<p><strong>Numaralanmış yerlerden hangisine soru işareti (?) konulmalıdır?</strong></p>
<p>A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.</p>
<p>Cevap E</p>
<p><strong>Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna soru işareti (?) <u>konulmaz</u>?</strong></p>
<p>A) Siz de gitmiş miydiniz daha önce Erzurum&#8217;a</p>
<p>B) Yusuf bir daha ne zaman gelir, bilmiyorum</p>
<p>C) Siz bu kitapçıktaki hangi soruları çözemediniz</p>
<p>D) Kim, size burada toplantı olduğunu söyledi</p>
<p>E) Nasıl bir kitap istediğini size söylemiş miydi</p>
<p>Cevap: B</p>
<p><strong>Aşağıdaki cümlelerin hangisinde </strong>&#8220;soru işareti (?)&#8221;<strong> doğru kullanılmıştır?</strong><br />
A) Kaç gün ağladı sızladı; kimse onu dinlemedi?<br />
B) Hangi gün beyaz gömlek giysem yağmur yağar?<br />
C) Niçin ağladığını orada merak etmeyen yoktu?<br />
D) Bunu yapan kim olursa olsun bunun hesabını verecek?<br />
E) O da bir gün bu kutlu yürüyüşümüze katılacak mı?</p>
<p>Cevap E</p>
<p>Otelde kaç gün kalacaksınız (I) Üç gün mü (II ) yoksa bir hafta mı ( III) Doğum yeriniz ve doğum tarihiniz (IV ) İzmir mi ( V)<br />
<strong>Yukarıdaki numaralanmış yerlerden hangisine soru işareti konamaz?</strong><br />
A) I. B)II. C) III. D) IV. E) V.</p>
<p>Cevap B</p>
<p>&nbsp;</p>
<h3><strong>ÜNLEM İŞARETİ</strong></h3>
<p><b>Aşağıdaki dizelerin hangisinin sonuna ünlem işareti (!) konulabilir?</b></p>
<p>A) Kimler çekilip gitmedi, Tanrım, kimler</p>
<p>B) Zengin, yoksul, düşkün veya hakimler</p>
<p>C) Bir gün baba, bir gün ana, bir gün kardeş</p>
<p>D) Bir gün de bizimdir sıra, kalkar gideriz</p>
<p>E) Bir semte ki, hep aynı bütün mevsimler</p>
<p>Cevap A</p>
<p><strong>Aşağıdaki cümlelerin hangisinde &#8220;ünlem işareti (!)&#8221; yanlış kullanılmıştır?</strong><br />
A) Ak tolgalı beylerbeyi haykırdı: İlerle!<br />
B) Ay, ne tatlı şeysin sen öyle!<br />
C) Bir hilâl uğruna ya Rab, ne güneşler batıyor!<br />
D) Elveda, ey baharın müjdecisi!<br />
E) Her sevinç bir hüzne gebedir!</p>
<p>Cevap: E</p>
<p>Şaşma, heyecan, sevinç, acı, korku, gibi duyguların yer aldığı söz, söz grupları veya cümlelerin<br />
sonuna ünlem işareti (!) konur. Bu sözlerin olduğu yerler vurgulanarak okunur.<br />
<strong>Buna göre aşağıdakilerden hangisinde &#8220;ünlem işareti (!)&#8221; yanlış kullanılmıştır?</strong><br />
A) Eyvah! Ne yer, ne yâr kaldı.<br />
B) Tüh, sınavı geçememişim!<br />
C) Bu dağların eskiden aşinasıdır soyum!<br />
D) Kazanmışım, anne kazanmışım!<br />
E) Ey Türk Gençliği!</p>
<p>Cevap C</p>
<p><strong>KISA ÇİZGİ</strong></p>
<p><strong>&#8220;Kısa çizgi (-)&#8221; ile ilgili verilen aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?</strong><br />
A) Yapım ve çekim eklerinin başında kullanılır.<br />
B) Heceleri göstermek için konur.<br />
C) Cümle içindeki ara sözlerin, ara cümlelerin başına ve sonuna konur.<br />
D) Matematikte çıkarma işareti olarak kullanılır.<br />
E) Cümle içinde sayı adlarının yinelenmesi sırasında konur.</p>
<p>Cevap: E</p>
<p>I. Dil bilgisinde fiil kök veya gövdesini göstermek için kullanılır.<br />
II. Satır sonunda bölünen kelimelerde kullanılır.<br />
III. Anlamca birbiriyle ilgili ülke adları arasında kullanılır.<br />
IV. Bir olayın başlangıç ve bitiş tarihleri arasında kullanılır.<br />
V. Konuşma metinlerinde, konuşmaların başında kullanılır.<br />
<strong>Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangisinde kısa çizgi (-) ile ilgili verilen bilgi yanlıştır?</strong><br />
A) I. B)II. C) III. D) IV. E) V.</p>
<p>Cevap E</p>
<p><strong>UZUN ÇİZGİ</strong></p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>EĞİK ÇİZGİ</strong></p>
<p><strong>Aşağıdaki cümlelerin hangisinde &#8220;eğik çizgi (/)&#8221; yanlış konulmuştur?</strong><br />
A) http://edebiyatogretmeni.net<br />
B) Uçun kuşlar uçun doğduğum yere / Şimdi dağlarında mor sümbül vardır.<br />
C) 30 m/s kaç km/h dir?<br />
D) 29/04/1453 tarihi Türk ve dünya tarihi için bir dönüm noktasıdır.<br />
E) Dil/bilgisi kurallarını tam öğrenmeden anlam bilgisinde başarılı olamayız.</p>
<p><strong>TIRNAK İŞARETİ</strong></p>
<p><strong>Aşağıdaki cümlelerden hangisinde tırnak işareti yanlış kullanılmıştır?</strong></p>
<p>A) Görevli bize dönüp &#8220;Burada beklemeyin.&#8221; dedi.</p>
<p>B) Ders boyunca &#8220;istem&#8221; sözcüğünün anlamım düşündü.</p>
<p>C) Geçen hafta perşembe günü &#8220;seninle görüştüğümüz gün&#8221; beni Selim aradı.</p>
<p>D) Öğretmenimiz o yıl, &#8220;Nutuk&#8221;u okumamızı istemişti.</p>
<p>E) Bazılarına göre sanat eserinde &#8220;içtenlik&#8221; denilen şey çok önemlidir.</p>
<p>Cevap: C</p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>YAY AYRAÇ (PARANTEZ)</strong></p>
<p><b>Aşağıdaki cümlelerin hangisinde parantezin kullanıma nedeni diğerlerinden <u>farklıdır</u>?</b></p>
<p>A) Anadolu kentlerini, köylerini (Köy sözünü de çekinerek yazıyorum.) kendimizi göstermek için geziyoruz.</p>
<p>B) Süleyman Şah&#8217;ın cenazesi sudan ihraç olunarak (çıkarılarak) hemen orada gömülmüştür.</p>
<p>C) Eşin var, âşiyanın (yuva) var, baharın var ki beklerdin.</p>
<p>D) Fırat nehrinin kenarındaki bu mezar &#8220;Türk Mezarı&#8221; namıyla maruftur (tanınmıştır).</p>
<p>E) İşte adû (düşman), karşıda hazır silâh Arş yiğitler Vatan imdadına</p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>Aşağıdaki cümlelerden hangisinde parantez ( ) işareti yanlış kullanılmıştır?</strong></p>
<p>A) Sait Faik (1906 – 1954) gerçek anlamda bir İstanbul hikâyecisi olarak tanınır.</p>
<p>B) Okul açılmadan bir gün önce çantasını, defterlerini, (okul kıyafetlerini) hazırladı.</p>
<p>C) Kayıt görevlisi (ellerini havaya kaldırarak): Artık kimse gelmesin, dedi.</p>
<p>D) Reşat Nuri&#8217;nin bu iki romanını (Yaprak Dökümü ve Acımak) bütün öğrenciler sevmişti.</p>
<p>E) Ülkemizde modern hikâyeyi bu iki sanatçımız (Sait Faik ve M. Şevket Esendal) temsil etmiştir.</p>
<p>Cevap B</p>
<p><strong>Aşağıdaki cümlelerin hangisinde &#8220;parantez işareti&#8221; yanlış kullanılmıştır?</strong><br />
A) Cümlenin anlamında anlamadığım tek yer nesnel (objektif) kavramıydı.<br />
B) Voltaire (Volter) ünlü eserleriyle dünya edebiyatına damgasını vurmuştur.<br />
C) Türkiye&#8217;yi (birçok ülke) çekemiyordu.<br />
D) Sarı Naciye — (Fırlayarak): Sen kim oluyorsun be ırgat?<br />
E) Kocanın seni ne kadar çok sevdiği (!) gözündeki morluklardan belli oluyor.</p>
<p>Cevap: C</p>
<p><strong>&#8220;Parantez (yay ayraç)&#8221; aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı bir görevde kullanılmıştır?</strong><br />
A) Bu sınıf, edebiyat (yazın) çalışmalarına oldukça vakit ayıran bir sınıftır.<br />
B) Emrinde hazır (amade) bir ordu bekliyordu o ulu komutanın.<br />
C) Voltaire (Volter) ünlü eserleriyle edebiyat dünyamıza damgasını vurmuştur.<br />
D) İki yazar kafiye (uyak) konusunda zıt fikirlere sahiptiler.<br />
E) Bu alev (alaz) bütün köyü sarabilir.</p>
<p>Cevap C</p>
<p><strong>KESME İŞARETİ</strong></p>
<p>Özel adlara getirilen yapım ekleri kesme ile ayrılmaz; bu eklerden sonra gelen ekler için de kesme işareti kullanılmaz.</p>
<p><b>Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kurala <u>uyulmamıştır</u>?</b></p>
<p>A) Eskişehir&#8217;de Yunus Emre&#8221;yi Anma Törenlerine katılmıştım.</p>
<p>B) Avrupalılardan aldığımız bazı güzel değerler de vardır.</p>
<p>C) Peyami Safa, Türkçe&#8217;nin gelişmesinde büyük katkıları olmuş bir yazarımızdır.</p>
<p>D) Türklük bilinci 19&#8217;uncu yüzyılda gelişmeye başlamıştır.</p>
<p>E) ASELSAN&#8217;ın da yavaş yavaş dünya devleri arasına girdiği söyleniyor.</p>
<p>Cevap C</p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde </strong>&#8220;kesme işareti&#8221;<strong> kullanılmalıdır?</strong><br />
A) Mısırlıdan<br />
B) İngilizceye<br />
C) Türkleşmekten<br />
D) Türkün<br />
E) Atatürkçülük</p>
<p>Cevap: D<br />
<strong> </strong></p>
<p><strong>Aşağıdaki cümlelerden hangisinde kesme işareti (&#8216;) yanlış kullanılmıştır?</strong></p>
<p>A) Mevla görelim n&#8217;eyler?</p>
<p>B) Öğrenciler, ile&#8217;nin bağlaç olarak kullanıldığı cümleler yazdılar.</p>
<p>C) Siz 72&#8217;nin gelmesini bekleyin.</p>
<p>D) Çocuk Kayseri&#8217;li olduğunu söyleyince kimse inanmamıştı.</p>
<p>E) Sefiller&#8217;deki küçük kahramanın adını hatırlıyor musun?</p>
<p>Cevap D</p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>I.</strong> Bir ok attım karlı dağın ardına<br />
Düştü m&#8217;ola sevdiğimin yurduna<br />
İl yanmazken ben yanarım derdine<br />
Engel aramızı açtı n&#8217;eyleyim</p>
<p><strong>II.</strong> Güzelliğin on par&#8217;etmez<br />
Bu bendeki aşk olmasa</p>
<p><strong>III.</strong> Karac&#8217;oğlan der ki ismim öğerler<br />
Ağı oldu yediğimiz şekerler</p>
<p><strong>IV.</strong> Fatih&#8217;in ordusu ne şanlı ordu<br />
Muştuyla beslenen o kutsal ordu</p>
<p><strong>V.</strong> Türkiye&#8217;dir bize sevda her daim<br />
Günde dört mevsim yaşanır daim<br />
<strong>Yukarıdaki dizelerin hangilerinde </strong>&#8220;kesme işareti&#8221; <strong>farklı bir amaçla kullanılmıştır?</strong><br />
A) IV ve V<br />
B) II ve III<br />
C) I ve II<br />
D) II ve V<br />
E) III ve IV</p>
<p>Cevap: A</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>&nbsp;</p>
]]></content:encoded>
					
		
		
			</item>
		<item>
		<title>Oz Büyücüsü Romanı Soruları</title>
		<link>https://www.edebiyatogretmeni.info/oz-buyucusu-romani-sorulari.htm</link>
		
		<dc:creator><![CDATA[admin]]></dc:creator>
		<pubDate>Sun, 16 Jul 2023 15:25:07 +0000</pubDate>
				<category><![CDATA[Soru Bankası]]></category>
		<category><![CDATA[kitap soruları]]></category>
		<category><![CDATA[roman soruları]]></category>
		<guid isPermaLink="false">https://www.edebiyatogretmeni.info/?p=2950</guid>

					<description><![CDATA[Çetin Çakal öğretmenimizin hazırladığı L. Frank Baum tarafından kaleme alınan Oz Büyücüsü Romanı Soruları aşağıda yer almaktadır. Cevapları da en sonda word dosyasında mevcuttur. 1- Em Teyze ve Henry Enişte ile birlikte yaşadığı evin hortuma kapılmasıyla birlikte daha önce hazırlanan ]]></description>
										<content:encoded><![CDATA[<p>Çetin Çakal öğretmenimizin hazırladığı L. Frank Baum tarafından kaleme alınan Oz Büyücüsü Romanı Soruları aşağıda yer almaktadır. Cevapları da en sonda word dosyasında mevcuttur.</p>
<p><strong>1- Em Teyze ve Henry Enişte ile birlikte yaşadığı evin hortuma kapılmasıyla birlikte daha önce hazırlanan mahzene giremeyen ve evle birlikte hortuma kapılarak Çıtırcıkların diyarına kadar sürüklenen kahramanımız aşağıdakilerden hangisidir?</strong></p>
<p>A) Samuel   B) Beckett   C) Dorothy   D) Toto   E) Walter</p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>2- Çıtırcıkların diyarındaki insanların yıllardır esaret altında kalmasına sebep olan, onları gece gündüz çalıştıran ve hortuma kapılan evin üzerine düşmesi sonucu ölen cadı aşağıdakilerden hangisidir?</strong></p>
<p><strong>A) </strong>Kuzey’in İyi Kalpli Cadısı</p>
<p><strong>B) </strong>Oz Büyücüsü</p>
<p><strong>C) </strong>Batı’nın Kötü Kalpli Cadısı</p>
<p><strong>D) </strong>Güney’in İyi Kalpli Cadısı</p>
<p><strong>E) </strong>Doğu’nun Kötü Kalpli Cadısı</p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>3- Dorothy’nin sadık dostu olup uzun, ipek gibi yumuşacık siyah tüyleri olan, bütün gün Dorothy ile oyunlar oynayan, çıktığı yolculukta arkadaşından ayrılmayan köpeğin ismi aşağıdakilerden hangisidir?</strong></p>
<p><strong>A) </strong>Fox</p>
<p><strong>B) </strong>Toto</p>
<p><strong>C) </strong>Oscar</p>
<p><strong>D) </strong>Rex</p>
<p><strong>E) </strong>Chicko</p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>4- Dorothy’nin Kansas’a geri dönebilmesi için kendine yardım edebilecek tek kişi olan Oz Büyücüsü tarafından yönetilen yer aşağıdakilerden hangisidir?</strong></p>
<p><strong>A) </strong>Periler Diyarı</p>
<p><strong>B) </strong>Zaman Köyü</p>
<p><strong>C) </strong>Gezginler Adası</p>
<p><strong>D) </strong>Zümrütköy</p>
<p><strong>E) </strong>Uçan Ev</p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>5- Dorothy’nin evine dönebilmek için çıktığı yolda yürürken mısır tarlasında kargaları korkutmak için sırığa takılı halde bulup kurtardığı daha sonra Oz Büyücüsünden kendisine beyin istemek için Dorothy ile beraber yola koyulan karakterimiz aşağıdakilerden hangisidir?</strong></p>
<p><strong>A) </strong>Korkuluk</p>
<p><strong>B) </strong>Kurumuş Erik Ağacı</p>
<p><strong>C) </strong>Porsuk</p>
<p><strong>D) </strong>Market Poşeti</p>
<p><strong>E) </strong>Rüzgârgülü</p>
<p><strong> </strong></p>
<p><strong>6- Dorothy ve arkadaşlarının Oz Büyücüsü ’ne ulaşmak için çıktıları yolda ormanda yürürken elinde baltası ile eklemleri paslandığı için hareketsiz halde inlerken buldukları, kulübesinde bulunan yağdanlıkla kendisini yağlayarak kurtardıkları ve Oz Büyücüsünden kendine kalp istemek için dostlarımızın yolculuğuna katılan kahramanımız aşağıdakilerden hangisidir? </strong></p>
<p><strong>A) </strong>Yaşlı Madenci</p>
<p><strong>B) </strong>Pinokyo</p>
<p><strong>C) </strong>Teneke Oduncu</p>
<p><strong>D) </strong>Kulübe Muhafızı</p>
<p><strong>E) </strong>Uzun Bacak Jerry</p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>7- Dorothy ve arkadaşlarının Oz Büyücüsü ‘ne ulaşmak için çıktıları yolda ormanda yürürken karşılarına çıkan, Dorothy&#8217;nin arkadaşlarını yere yuvarlayan daha sonra korkak olduğunu itiraf eden ve Oz büyücüsünden cesaret istemek için dostlarımızın yolculuğuna katılan kahramanımız aşağıdakilerden hangisidir?</strong></p>
<p><strong>A) </strong>Topalak Tavşan</p>
<p><strong>B) </strong>Yaramaz Kuzgun</p>
<p><strong>C) </strong>Benekli Çita</p>
<p><strong>D) </strong>Keseli Kanguru</p>
<p><strong>E) </strong>Korkak Aslan</p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>8- </strong><strong>Dorothy ve arkadaşlarının Oz Büyücüsü ‘ne ulaşmak için çıktıları yolda ormanda yürürken karşılarına çıkan ve bir süre kahramanlarımızı kovalayan kaplan kafalı ayı gövdeli canavarların ismi aşağıdakilerden hangisidir?</strong></p>
<p><strong>A) </strong>Kaplayı</p>
<p><strong>B) </strong>Şimşek Surat</p>
<p><strong>C) </strong>Kızıl Surat</p>
<p><strong>D) </strong>Benek Kol</p>
<p><strong>E) </strong>Ateş Göz</p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>9- Kahramanlarımızın bindikleri sandal suda sürüklenince kendilerini kurtarmak için çabalarken nehirde bulunan sırıkta mahsur kalan korkuluğu kurtaran kuş aşağıdakilerden hangisidir?</strong></p>
<p><strong>A) </strong>Saksağan</p>
<p><strong>B) </strong>Şahin</p>
<p><strong>C) </strong>Kartal</p>
<p><strong>D) </strong>Leylek</p>
<p><strong>E) </strong>Doğan</p>
<p><strong> </strong></p>
<p><strong>10- Ölümcül gelincik tarlasından geçerken gelincik kokusuyla zehirlenip uyuya kalan aslanı kurtarmak için dostlarımıza yardım eden kahramanlarımız aşağıdakilerden hangisidir?</strong></p>
<p><strong>A) </strong>Sincap Kral ve Diğer Sincaplar</p>
<p><strong>B) </strong>Tarla Farelerinin Kraliçesi ve Emrindeki Fareler</p>
<p><strong>C) </strong>Çizgili Rakun Ailesi</p>
<p><strong>D) </strong>Göçmen Ceylan Sürüsü</p>
<p><strong>E) </strong>Boz Ayı Ailesi</p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>11-</strong> <em>Batı&#8217;nın kötü kalpli cadısının kendisini öldürmeye gelen Dorothy ve arkadaşlarından kurtulmak için birkaç yola başvurmuştur.</em> <strong>Aşağıdakilerden hangisi bu yollardan biri <u>değildir?</u> </strong></p>
<p><strong>A)</strong> Yanlarına koca kurtları göndermiştir.</p>
<p><strong>B)</strong> Yanlarına vahşi ve kalabalık bir karga sürüsü göndermiştir.</p>
<p><strong>C)</strong> Yanlarına kalabalık bir arı sürüsü göndermiştir.</p>
<p><strong>D)</strong> Kendine köle yaptığı Çirozlardan silahlı bir birlik göndermiştir.</p>
<p><strong>E) </strong>Daha önce ölen Doğunun kötü kalpli cadısının ruhunu üzerlerine göndermiştir.</p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>12- </strong><strong>Oz Büyücüsünün talebi üzerine Batının kötü kalpli cadısını öldürüp Zümrütköy’e geri dönen Dorothy ve arkadaşlarının moralini bozan olay aşağıdakilerden hangisidir?</strong></p>
<p><strong>A) </strong>Yanlış kişiyi öldürmeleri.</p>
<p><strong>B) </strong>Dorothy’nin arkadaşlarının birden ortadan kaybolmaları.</p>
<p><strong>C) </strong>Oz büyücüsünün sahtekâr olduğunun ortaya çıkması.</p>
<p><strong>D) </strong>Dorothy’nin ayaklarındaki sihirli çizmelerin kendisini taşa çevirmesi.</p>
<p><strong>E) </strong>Oz Büyücüsünün bir arkadaşına uzun sürecek bir ziyarete gitmesi.</p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>13- Batının kötü kalpli cadısının Dorothy ve arkadaşlarını yok etmek için dolabında bulunan sihirli şapkadan dilediği son dilek de başarısız olunca şapkanın Dorothy’e geçmesi üzerine Zümrütköy’e ulaşmak için yardımını kullandığı yaratıklar aşağıdakilerden hangisidir?</strong></p>
<p><strong>A) </strong>Kanatlı Maymunlar</p>
<p><strong>B) </strong>Kaplayı</p>
<p><strong>C) </strong>Dev Bacaklı Sincaplar</p>
<p><strong>D) </strong>Kanatlı Domuzlar</p>
<p><strong>E) </strong>Teneke Kafalı Arılar</p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>14- Oz Büyücüsünün balonuna binemeyen Dorothy&#8217;nin teyzesi ve eniştesinin yanına dönmek için yardım istediği ve bu talebini gerçekleştiren güneyin cadısı aşağıdakilerden kimdir? </strong></p>
<p><strong>A) </strong>Stekor</p>
<p><strong>B) </strong>Linda</p>
<p><strong>C) </strong>Gervinya</p>
<p><strong>D)</strong> Glinda</p>
<p><strong>E) </strong>Matilda</p>
<p><strong>NOT: </strong>Sevgili Hocalarım, yukarıda hazırladığım <a href="http://www.onlinetestler.com/">soru</a>lar, eserin Parodi Yayınları tarafından oluşturulan 3. baskısından hareketle hazırlanmıştır. Eser 161 sayfadan oluşmaktadır. Sorularda yazım ve <a href="https://www.edebiyatogretmeni.info/noktalama-isaretleri.htm">noktalama</a> hatası varsa eğer affola!</p>
<h3>Bu soruları world dosyası olarak <a href="https://www.edebiyatogretmeni.info/wp-content/uploads/2023/07/Oz-Buyucusu.docx">İNDİR</a></h3>
]]></content:encoded>
					
		
		
			</item>
		<item>
		<title>“Gülibik” Öykü Soruları</title>
		<link>https://www.edebiyatogretmeni.info/gulibik.htm</link>
		
		<dc:creator><![CDATA[admin]]></dc:creator>
		<pubDate>Sun, 16 Jul 2023 11:38:46 +0000</pubDate>
				<category><![CDATA[Soru Bankası]]></category>
		<guid isPermaLink="false">https://www.edebiyatogretmeni.info/?p=2943</guid>

					<description><![CDATA[“Gülibik” Öykü Soruları 1- Öykünün yazarı öyküsünü Gülibik’in anısına saygısından kimlere armağan etmektedir? A) Yeryüzündeki bütün ineklere ve buzağılara. B) Yeryüzündeki bütün kuş türlerine C) Yeryüzündeki bütün yoksul çocuklara ve horozlara. D) Yeryüzündeki bütün çiftlik sahiplerine. E) Yeryüzündeki bütün çocuklara. ]]></description>
										<content:encoded><![CDATA[<h2>“Gülibik” Öykü Soruları</h2>
<p><strong>1- Öykünün yazarı <a href="https://www.edebiyatogretmeni.info/hikaye-oyku.htm">öykü</a>sünü Gülibik’in anısına saygısından kimlere armağan etmektedir?</strong></p>
<p><strong>A) </strong>Yeryüzündeki bütün ineklere ve buzağılara.</p>
<p><strong>B)</strong> Yeryüzündeki bütün kuş türlerine</p>
<p><strong>C) </strong>Yeryüzündeki bütün yoksul çocuklara ve horozlara.</p>
<p><strong>D) </strong>Yeryüzündeki bütün çiftlik sahiplerine.</p>
<p><strong>E) </strong>Yeryüzündeki bütün çocuklara.</p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>2- Bir yaz günü dünyaya gelen ve kahramanımız olan çocuğun yakın arkadaşı olan horoz Gülibik’in kan kırmızısı kanatlarıyla dikkat çeken annesi aşağıdakilerden hangisidir?</strong></p>
<p><strong>A) </strong>Kınalı</p>
<p><strong>B) </strong>Cingöz</p>
<p><strong>C) </strong>Kocagöz</p>
<p><strong>D) </strong>Kanatlı</p>
<p><strong>E) </strong>Hophop</p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>3- <em>“</em></strong><em>Yumurta tavuktan değil, civciv yumurtadan çıkar<strong>” </strong></em><strong>sözünü savunan, içinden çıkılmaz sorular sorarak diğer çocukların kafalarını karıştıran ve Gülibik’in sahibi olan çocuğun, Gülibik ve kardeşlerinin doğduğunu ilk <a href="https://www.edebiyatogretmeni.info/haber-yazisi.htm">haber</a> verdiği kişi aşağıdakilerden hangisidir? </strong></p>
<p><strong>A) </strong>Afşin</p>
<p><strong>B) </strong>Nurettin</p>
<p><strong>C) </strong>Agir</p>
<p><strong>D) </strong>Alişir</p>
<p><strong>E) </strong>Naciye</p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>4- Babasının yoksulluğu sebebiyle bir süre okuyamayan, doktor olmak isteyen fakat avukat olan kahramanımız aşağıdakilerden hangisidir?</strong></p>
<p><strong>A) </strong>Yüreğir</p>
<p><strong>B) </strong>Alişir</p>
<p><strong>C) </strong>Gökhan</p>
<p><strong>D) </strong>Sadık</p>
<p><strong>E) </strong>Aliço</p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>5- Kahramanımızın en büyük isteği olan, babasının da sınıfını geçtiği için almayı vadettiği şey aşağıdakilerden hangisidir?</strong></p>
<p><strong>A) </strong>Okul Kasketi</p>
<p><strong>B) </strong>Çoban Çakısı</p>
<p><strong>C) </strong>Yumurta Sepeti</p>
<p><strong>D) </strong>Futbol Kramponu</p>
<p><strong>E) </strong>Not Defteri</p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>6- Kahramanımızın babasının pazarda dolaşırken fark ettiği, içinde bulundukları yoksulluktan biraz olsun kurtulmak için bulduğu fakat hiç etik olmayan ve kahramanımızın istemediği çözüm aşağıdakilerden hangisidir?</strong></p>
<p><strong>A) </strong>Çiftliğe Zengin Bir Ortak Bulmak.</p>
<p><strong>B) </strong>Kahramanımızı Evlatlık Vermek.</p>
<p><strong>C) </strong>Köyden Daha Uzak Bir Yerde Bulunan Pazara Gitmek.</p>
<p><strong>D) </strong>Köydeki Bütün Tarlaları Satıp Şehre Yerleşmek.</p>
<p><strong>E) </strong>Gülibik’i Dövüştürmek.</p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>7- Gülibik’in sahibi siz olsaydınız eserin sonunda Gülibik’in başına gelen olaylar yine de başına gelir miydi?</strong></p>
<p><strong>8- Eserde özellikle kış aylarında kahramanlarımız çok kötü günler geçirmektedir. Sizler, bu esere dahil olsaydınız özellikle kış aylarındaki bu kötü durumlardan kurtulmak için neler yapardınız?</strong></p>
<p><strong>9- Sizler de kahramanımız gibi haftanın belirli günlerinde kurulan pazara gittiniz mi? Gittiyseniz kahramanımız ve babasının pazarda gördükleri olaylara şahit oldunuz mu?</strong></p>
<p><strong>10- Eserin yazarı siz olsaydınız eseri nasıl bağlardınız?</strong></p>
<p><strong>NOT: </strong><strong>Sevgili Hocalarım, yukarıda hazırladığım <a href="http://www.onlinetestler.com/">soru</a>lar, eserin Can Çocuk Yayınları tarafından oluşturulan 45. baskısından hareketle hazırlanmıştır. Eser 74 sayfadan oluşmaktadır. Sorularda yazım ve <a href="https://www.edebiyatogretmeni.info/noktalama-isaretleri.htm">noktalama</a> hatası varsa eğer affola!</strong></p>
<p><strong>Bu soruları word halinde <a href="https://www.edebiyatogretmeni.info/wp-content/uploads/2023/07/Gulibik.docx">İNDİR</a></strong></p>
<p>&nbsp;</p>
]]></content:encoded>
					
		
		
			</item>
		<item>
		<title>Babaannem Geri Döndü Kitap Soruları ve Cevapları</title>
		<link>https://www.edebiyatogretmeni.info/babaannem-geri-dondu-kitap-sorulari-ve-cevaplari.htm</link>
		
		<dc:creator><![CDATA[admin]]></dc:creator>
		<pubDate>Wed, 23 Mar 2022 19:22:31 +0000</pubDate>
				<category><![CDATA[Soru Bankası]]></category>
		<category><![CDATA[kitap soruları]]></category>
		<guid isPermaLink="false">https://www.edebiyatogretmeni.info/?p=2885</guid>

					<description><![CDATA[1. Aşağıdakilerden hangisi Çınar’ın evde deneyerek öğrendiği şeylerden biri değildir? A) Salonda futbol topuyla oynarsan televizyonun camı kırılır. B) Mısır patlatırken tencerenin kapağını kapatmazsan her yer mısır olur. C) Saç kurutma makinesi ile elbise kurutursan makine bozulur. D) Çamurlu ayakkabılarını ]]></description>
										<content:encoded><![CDATA[<p><strong>1. Aşağıdakilerden hangisi Çınar’ın evde deneyerek öğrendiği şeylerden biri değildir?</strong><br />
A) Salonda futbol topuyla oynarsan televizyonun camı kırılır.<br />
B) Mısır patlatırken tencerenin kapağını kapatmazsan her yer mısır olur.<br />
C) Saç kurutma makinesi ile elbise kurutursan makine bozulur.<br />
D) Çamurlu ayakkabılarını bulaşık makinesinde yıkarsan makine bozulur.</p>
<p><strong>2. Çınarların yeni komşusunun adı nedir?</strong><br />
A) Hayrettin Balyemez<br />
B) İkramettin Yağyemez<br />
C) Cesarettin Golyemez<br />
D) Keramettin Yemekyemez</p>
<p><strong>3. Çınar’ın Babaannesinin valizlerinden aşağıdakilerin hangisi çıkmamıştır?</strong><br />
A) kalemlik<br />
B) boncuklar<br />
C) yaprak<br />
D) abur cubur ambalajları</p>
<p><strong>4. Hasibe Hesapoğlu’nun en sevdiği yemek nedir?</strong><br />
A) Patetes kızartması<br />
B) Gözleme<br />
C) Köfte<br />
D) Menemen</p>
<p><strong>5. Çınar’ın babaannesi yanında kaç tane kedi ve köpek getirmiştir?</strong><br />
A) Bir köpek bir kedi<br />
B) Bir köpek iki kedi<br />
C) İki köpek bir kedi<br />
D) İki köpek iki kedi</p>
<p><strong>6. Hasibe Hesapoğlu’nun Çınarlara ilk geldiğindeki saçı hangi renktir?</strong><br />
A) Kızıl<br />
B) Gri<br />
C) Pembe<br />
D) Mor</p>
<p><strong>7. Çınar’ın babaannesinin 12. Valizinden ne çıkmıştır?</strong><br />
A) Tahta parçaları<br />
B) Kıyafet<br />
C) Yaprak<br />
D) Futbol topu ve bir forma</p>
<p><strong>8. Hasibe Hanım için gidilen psikoloğun teşhisi nedir?</strong><br />
A) Uslu çocuk sendromu<br />
B) Yaramaz çocuk sendromu<br />
C) Yalnızlık sendromu<br />
D) Eğlenceli çocuk sendromu</p>
<p><strong>9. Hasibe Hanım’ın hayali arkadaşının adı nedir?</strong><br />
A) Rıfat<br />
B) Fırat<br />
C) Rıfkı<br />
D) Yusuf</p>
<p><strong>10. Çınar ve ailesinin gittikleri piknikte aşağıdaki ağaç ve kuş türlerinin hangisini görmemişlerdir?</strong><br />
A) Huş ağacı<br />
B) Sedir ağacı<br />
C) Ağaçkakan<br />
D) Saksağan</p>
<p><strong>11. Aşağıdakilerden hangisi Hasibe Hanım’ın çok güzel yaptığı yemeklerden değildir?</strong><br />
A) Tarhana<br />
B) Yaprak sarması<br />
C) Mantı<br />
D) Köfte</p>
<p><strong>12. Aşağıdakilerden hangisi Çınar’ın babaannesi ile uyurken gördüğü kabustur?</strong><br />
A) Herkes çocukken yaşayamadıklarını büyüyünce yaşama hastalığına yakalanmıştır.<br />
B) Herkes büyükken yaşayamadıklarını çocukken yaşama hastalığına yakalanmıştır.<br />
C) Herkes karnından konuşma hastalığına yakalanmıştır.<br />
D) Herkes okuduklarını yanlış anlama hastalığına yakalanmıştır.</p>
<p><strong>13. Aşağıdakilerden hangisi sıkıntının okulda Çınar’a yaptırdıklarından değildir?</strong><br />
A) Ellerini, kollarını boyamak<br />
B) Arkadaşlarının saçını çekmek<br />
C) Kitabının kenarlarını karalamak<br />
D) Parmak kaldırmadan konuşmak</p>
<p><strong>14. Çınar röportajı kiminle yapmıştır?</strong><br />
A) Hasibe Hanım<br />
B) Komşusu<br />
C) Yusuf Bey<br />
D) Leyla Hanım</p>
<p><strong>15. Hasibe Hanım’ın Çınar ve ailesine bıraktığı köpeğe aile hangi ismi vermiştir?</strong><br />
A) Badem<br />
B) Baron<br />
C) Bidon<br />
D) Balon</p>
<p><strong>16. Kitabın ana fikri aşağıdakilerden hangisi olabilir?</strong><br />
A) Çocukların yaramazlıklarının mutlaka sebebi vardır ve yetişkinler bu nedenleri mutlaka öğrenmemiler.<br />
B) Çocuklar yetişkinlerin sözlerini dinlemeli onların sözlerinden çıkmamalıdır.<br />
C) Çocukların hatalarını yetişkinler umursamamalıdır ve ciddiye almamalıdır.<br />
D) Çocukların yaptığı bazı yaramazlık halleri geçicidir ve büyükler bunları görmezden gelip çocuklarla daha çok vakit geçirmeliler.</p>
<p><strong>17. Hasibe Hanım bu oyunu neden oynamıştır?</strong><br />
A) Canı sıkıldığı için<br />
B) Çınar’a ders vermek için<br />
C) Büyüklerin de bir zamanlar çocuk olduğunu göstermek için<br />
D) Komşuya ders vermek için</p>
<p><strong>18. Hasibe Hanım arkadaşlarıyla futbol oynarken hangi mevkide oynamıştır?</strong><br />
A) Savuma<br />
B) Kaleci<br />
C) Orta saha<br />
D) Forvet</p>
<p><strong>19. Hasibe Hanım kostüm partisinde hangi kostümü giymiştir?</strong><br />
A) Süper kahraman<br />
B) Bebek<br />
C) Prenses<br />
D) Balerin</p>
<p><strong>20. Hasibe Hanım sokakta ne satmaya çalışmıştır?</strong><br />
A) Taş<br />
B) Kalem<br />
C) Kurdele<br />
D) Abur cubur</p>
<p><strong>CEVAPLAR</strong><br />
1-C 2-B 3-A 4-D 5-B 6-C 7-D 8-A 9-C 10-C 11-D 12-A 13-B 14-A 15-C 16-D 17-C 18-B 19-B 20-A</p>
]]></content:encoded>
					
		
		
			</item>
		<item>
		<title>Beyaz Zambaklar Ülkesinde Sınav Soruları ve Cevapları</title>
		<link>https://www.edebiyatogretmeni.info/beyaz-zambaklar-ulkesinde-sinav-sorulari-ve-cevaplari.htm</link>
		
		<dc:creator><![CDATA[admin]]></dc:creator>
		<pubDate>Sat, 20 Apr 2019 21:16:51 +0000</pubDate>
				<category><![CDATA[Soru Bankası]]></category>
		<category><![CDATA[kitap soruları]]></category>
		<category><![CDATA[roman soruları]]></category>
		<guid isPermaLink="false">https://www.edebiyatogretmeni.info/?p=2665</guid>

					<description><![CDATA[BEYAZ  ZAMBAKLAR  ÜLKESİNDE  (GRİGORY PETROV) S.1. Petrov, hangi mesleği seçerse topluma daha faydalı olabileceğine inanıyordu? S.2. Petrov’un sık sık gezdiği ülke hangisidir? S.3.Finlandiya’yı asıl başarıya ulaştıran güç nedir? S.4. Gazi Mustafa Kemal Atarürk, okuduğunuz kitabın ,özellikle ,hangi okullarda okutulmasını istemiştir? ]]></description>
										<content:encoded><![CDATA[<p><strong>BEYAZ  ZAMBAKLAR  ÜLKESİNDE  (GRİGORY PETROV)</strong></p>
<p>S.1. Petrov, hangi mesleği seçerse topluma daha faydalı olabileceğine inanıyordu?</p>
<p>S.2. Petrov’un sık sık gezdiği ülke hangisidir?</p>
<p>S.3.Finlandiya’yı asıl başarıya ulaştıran güç nedir?</p>
<p>S.4. Gazi Mustafa Kemal Atarürk, okuduğunuz kitabın ,özellikle ,hangi okullarda okutulmasını istemiştir?</p>
<p>S.5. Hangi bina çökme tehlikesiyle karşı karşıyadır?</p>
<p>S.6. Devlet tiyatrosunun duvarlarında çatlakların meydana geldiği, mühendislerin onarımı sayesinde sağlam temellere yükseltildiği olay hangi şehirde gerçekleşmiştir?</p>
<p>S.7.Tolstoy’a göre olaylara yön veren ,renk ve can veren kimlerdir?</p>
<p>S.8. Başkalarına sevimsiz görünen Fin halkının yazara göre iki önemli özelliği nedir?</p>
<p>S.9.Yazara göre halkı kim aldatıp soyuyor?</p>
<p>S.10. Snelmana göre halk nasıl yaşıyor?</p>
<p>S.11.Mattemich’nin insanları yanına çekmek için uyguladığı yöntem nedir?</p>
<p>S.12. Yazara göre Finli sanatçılar hangi sanat dallarında başarılıdır?</p>
<p>S.13.Finlandiya” adını verdikleri heykel neyi simgeler?</p>
<p>S.14.Fin halkını küçük gören kimlerdir?</p>
<p>S.15. Fin halkı ,tercih sonucu,içte bağımsız olmak şartıyla hangi ülkenin egemenliği altına girdi?</p>
<p>S.16. Eskiden beri Fin halkı arasında çoğu zaman aşağılama yerine kullanılan kelime hangisidir?</p>
<p>S.17. Eski Yunan’da hangi filozof şehirleri dolaşarak kent meydanlarında halka ,hayatın güzelliğinden söz ediyordu?</p>
<p>S.18. “Finlandiya, her zaman Rusya ve İsveç tarafından işgal edilmek tehlikesiyle karşı karşıyadır. Kuvvetli komşularına direnebilmesi için, kültür bakımından onlardan daha yüksek olması gerekir.”<br />
Yukarıdaki sözleri kim söylemiştir?</p>
<p>S.19. Devletlerin tarihi ve milletlerin hayatı neye benzetilmiş?</p>
<p>S.20. Fin kültürünü yaratan halk öğretmeni  olan ve arkadaşlarıyla halk öğretmeni sıfatıyla çalışa çalışa bin bir bataklık memleketini Beyaz Zambaklar Memleketine, yani cennete çeviren kimdir?</p>
<p>S.21.  Kitabın son bölümümde anlatılan “Halk Doktoru”nun en büyük eseri nedir?</p>
<p>S.22. İsveç Devleti’nin Finlandiya’ya gönderdiği devlet memurlarının genel özelliklerinden üç tanesini yazınız.</p>
<p>S.23. “Devlet büyük bir ailedir. Onun fertleri sizin küçük kardeşlerinizdir. Aşağı tabakanın kusurları kısmen de yukarı tabakanın ihmalinden ileri gelmektedir.” kimin sözüdür?</p>
<p>S.24. Acımasız ve zalim bir hükümdarın sarayının duvarlarında ateşle yazılmış “Mane tekel fares” kelimeleri görülmüştür. Kimsenin anlayamadığı bu kelimeleri Bilge Danyal nasıl yorumlamıştır?</p>
<p>S.25.  Finler kendilerine Suom derler ve çok sevdikleri ülkelerine de Suomi adını verirler. Suomi ne anlama gelmektedir?</p>
<p>S.26. Fin kültürünü ortaya çıkaran halk öğretmeni şöhretini yakalayan, yetişmekte olan Fin aydınlarının en güzel örneği sayılan, ülkeyi Beyaz Zambaklar Ülkesi haline dönüştürmeyi başaran kimdir?</p>
<p>S.27. Halk okuluna, halk üniversitesine dönüştürülen yer neresidir?</p>
<p>S.28. “Değerli arkadaşlar! Görevinizin ne kadar ağır olduğunu biliyorum. Ücra köylerde ne denli zorluklarla çalıştığınızı ve gayretlerinizin halk tarafından layıkıyla takdir edilmediğini de biliyorum. Ekonomik şartlarımızın kötü olduğunun farkındayım. Ama ne yapalım? Şunu kesinlikle unutmayalım. Biz milleti uyandırmak için kalkıştığımız bu büyük yolun henüz başındayız. Ben sizleri fedakarlığa davet ediyorum. Her meslekte olduğu gibi sizin mesleğinizde de ilgisiz olanlar var. Mesleklerinin ne olduğunu kavrayamayanlar, mesleği terk edip başka meslek arasınlar.” Fin aydını seminerinde yukarıdaki parçada kimlere hitap etmiş olabilir?</p>
<p>S.29. “Finlandiya’da “Kuvvetli Bacak” isimli takım komşu ülkeler İsveçliler, Norveçliler, Danimarkalılarla karşılaşmalar yapıyordu.” Bu bilgiden hareketle Finlandiya’da gelişen spor dalı hangisidir?</p>
<p>S.30. Finlandiya’nın bütün sağlık kuruluşlarında okunan kitabın adı nedir?</p>
<p>S.31. Düşünün 1800’li yıllarda kültürü dahi olmayan bir ülke eğitimde dünyanın zirvesine yerleşiyor. Dünyanın birçok yerinden araştırmacılar, eğitim sistemlerini yerinde görmek için Finlandiya’yı ziyaret ediyor. İşte başarı budur.1800’li yıllarda Finlandiya’da yapılan bu çalışmalar olmasaydı belki de Finlandiya halen bataklıklar ülkesi olarak kalacaktı. İnandılar ve başardılar…</p>
<p>Finlandiya’da yapılan bu çalışmalar, ülkemizde Cumhuriyetin ilk yıllarında açılan  <strong>…………………………………………..</strong> faaliyetlerine ne kadar da çok benziyor. Şayet <strong>…………………………………………………  </strong>kapanmasa ve çağın gereklerine uygun bir dönüşüm ile çalışmalarına devam edebilseydi, şu an Güzel Anadolu’muz çok daha farklı bir yer olurdu.</p>
<p>Yukarıdaki boşluğa gelmesi  gereken  uygun ifadeyi yazınız.</p>
<p style="text-align: right;"><strong>Başarılar</strong></p>
<p style="text-align: right;"><strong>Sizi seven öğretmeniniz 🙂</strong></p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>BEYAZ  ZAMBAKLAR  ÜLKESİNDE  CEVAPLAR (GRİGORY PETROV)</strong></p>
<p>S.1. Petrov, hangi mesleği seçerse topluma daha faydalı olabileceğine inanıyordu?                 RAHİP</p>
<p>S.2. Petrov’un sık sık gezdiği ülke hangisidir?                                   FİNLANDİYA</p>
<p>S.3.Finlandiya’yı asıl başarıya ulaştıran güç nedir?     KURUMLARIN ORTAK ÇABASI,HALKIN EL ELE VERMESİ.</p>
<p>S.4. Gazi Mustafa Kemal Atarürk, okuduğunuz kitabın ,özellikle ,hangi okullarda okutulmasını istemiştir?</p>
<p>ASKERİ OKULLARDA</p>
<p>S.5. Hangi bina çökme tehlikesiyle karşı karşıyadır?     MOSKOVA DEVLET  TİYATROSU BİNASI</p>
<p>S.6. Devlet tiyatrosunun duvarlarında çatlakların meydana geldiği, mühendislerin onarımı sayesinde sağlam temellere yükseltildiği olay hangi şehirde gerçekleşmiştir?       Moskova</p>
<p>S.7.Tolstoy’a göre olaylara yön veren ,renk ve can veren kimlerdir?  TEK TEK KİŞİLER DEĞİL HALK YIĞINLARIDIR</p>
<p>S.8. Başkalarına sevimsiz görünen Fin halkının yazara göre iki önemli özelliği nedir?</p>
<p>ÇALIŞKAN VE SAKİN OLMALARI</p>
<p>S.9.Yazara göre halkı kim aldatıp soyuyor?     POLİTİKACILAR</p>
<p>S.10. Snelmana göre halk nasıl yaşıyor?   MİLYONLARCA HALK HAYVANLAR GİBİ YAŞIYOR</p>
<p>S.11.Mattemich’nin insanları yanına çekmek için uyguladığı yöntem nedir?      RÜŞVET</p>
<p>S.12. Yazara göre Finli sanatçılar hangi sanat dallarında başarılıdır?  RESİM ,HEYKEL</p>
<p>S.13.Ffinlandiya” adını verdikleri heykel neyi simgeler?  GENÇ,GÜÇLÜ VE UZUN BOYLU BİR FİN KADININI</p>
<p>S.14.Fin halkını küçük gören kimlerdir?  İSVEÇLİLER</p>
<p>S.15. Fin halkı ,tercih sonucu,içte bağımsız olmak şartıyla hangi ülkenin egemenliği altına girdi?   RUSYA</p>
<p>S.16. Eskiden beri Fin halkı arasında çoğu zaman aşağılama yerine kullanılan kelime hangisidir?   KIŞLA</p>
<p>S.17. Eski Yunan’da hangi filozof şehirleri dolaşarak kent meydanlarında halka ,hayatın güzelliğinden söz ediyordu?         SOKRATES</p>
<p>S.18. “Finlandiya, her zaman Rusya ve İsveç tarafından işgal edilmek tehlikesiyle karşı karşıyadır. Kuvvetli komşularına direnebilmesi için, kültür bakımından onlardan daha yüksek olması gerekir.”<br />
Yukarıdaki sözleri kim söylemiştir?     SNELMAN</p>
<p>S.19. Devletlerin tarihi ve milletlerin hayatı neye benzetilmiş?   MOSKOVA’DAKİ DEVLET TİYATROSUNUN BİNASINA BENZER.</p>
<p>S.20. Fin kültürünü yaratan halk öğretmeni  olan ve arkadaşlarıyla halk öğretmeni sıfatıyla çalışa çalışa bin bir bataklık memleketini Beyaz Zambaklar Memleketine, yani cennete çeviren kimdir?       SNELMAN</p>
<p>S.21. Kitabın son bölümde anlatılan “Halk Doktoru”nun en büyük eseri nedir?</p>
<p>S.22.  İsveç Devleti’nin Finlandiya’ya gönderdiği devlet memurlarının genel özelliklerinden üç tanesini yazınız.</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>*Çoğu ortaokulun ikinci veya üçüncü sınıfından çıkmış  yalancı, cahil ve ahlâkça düşkün</p>
<p>*Ekseri zamanlarını dairelerinde ve kalemlerinde değil, pahalı meyhanelerde ve eğlence yerlerinde geçirirlerdi.</p>
<p>* Bu memurlar çalışmak istemezler ve esasen çalışmasını bilmezlerdi.</p>
<p>* İşlere akılları ermiyordu.</p>
<p>*Görevlerine karşı ne kadar ihmalci iseler, ahaliye karşı da, o kadar cakalı ve çalımlı idiler.</p>
<p>*Vazife başına geç gelirler, erken giderlerdi.</p>
<p>*Vazife saatlerinde kahve ve sigara içerler,  gazete okurlar, veyahut dostlarıyla konuşurlar veya tartışırlardı.</p>
<p>*Bir iş için kendilerine baş vuranları saatlerce bekletirler.</p>
<p>S.23. “Devlet büyük bir ailedir. Onun fertleri sizin küçük kardeşlerinizdir. Aşağı tabakanın kusurları kısmen de yukarı tabakanın ihmalinden ileri gelmektedir.” kimin sözüdür?</p>
<p>KÖYLÜLERİN YAŞAMINI İYİLEŞTİREN KIVILCIMI YAKAN DOKTORUN</p>
<p>S.24. Acımasız ve zalim bir hükümdarın sarayının duvarlarında ateşle yazılmış “Mane tekel fares” kelimeleri görülmüştür. Kimsenin anlayamadığı bu kelimeleri Bilge Danyal nasıl yorumlamıştır?</p>
<p>BU ATEŞTEN YAZILAR, KORKUNÇ BİR ŞEYİN VUKUA GELECEĞİNİ HABER VERİYOR. BUNLARIN ANLAMI ŞUDUR Kİ, ESKİ DEVLET ARTIK HAYATÎ KUVVETİNİ KAYBETMİŞTİR. ÖNÜNE GEÇİLEMEYECEK BİR SURETTE YIKILMAK ZORUNDADIR.</p>
<p>S.25.  Finler kendilerine Suom derler ve çok sevdikleri ülkelerine de Suomi adını verirler. Suomi ne anlama gelmektedir?    BATAKLIK ARAZİ</p>
<p>S.26. Fin kültürünü ortaya çıkaran halk öğretmeni şöhretini yakalayan, yetişmekte olan Fin aydınlarının en güzel örneği sayılan, ülkeyi Beyaz Zambaklar Ülkesi haline dönüştürmeyi başaran kimdir?    SNELMAN</p>
<p>S.27. Halk okuluna, halk üniversitesine dönüştürülen yer neresidir?    KIŞLA</p>
<p>S.28. “Değerli arkadaşlar! Görevinizin ne kadar ağır olduğunu biliyorum. Ücra köylerde ne denli zorluklarla çalıştığınızı ve gayretlerinizin halk tarafından layıkıyla takdir edilmediğini de biliyorum. Ekonomik şartlarımızın kötü olduğunun farkındayım. Ama ne yapalım? Şunu kesinlikle unutmayalım. Biz milleti uyandırmak için kalkıştığımız bu büyük yolun henüz başındayız. Ben sizleri fedakarlığa davet ediyorum. Her meslekte olduğu gibi sizin mesleğinizde de ilgisiz olanlar var. Mesleklerinin ne olduğunu kavrayamayanlar, mesleği terk edip başka meslek arasınlar.” Fin aydını seminerinde yukarıdaki parçada kimlere hitap etmiş olabilir?      ÖĞRETMENLERE</p>
<p>S.29. “Finlandiya’da “Kuvvetli Bacak” isimli takım komşu ülkeler İsveçliler, Norveçliler, Danimarkalılarla karşılaşmalar yapıyordu.” Bu bilgiden hareketle Finlandiya’da gelişen spor dalı hangisidir?       FUTBOL</p>
<p>S.30. Finlandiya’nın bütün sağlık kuruluşlarında okunan kitabın adı nedir?</p>
<p>BİR KÖY DOKTORUNUN HATIRALARI</p>
<p>S.31. Düşünün 1800’li yıllarda kültürü dahi olmayan bir ülke eğitimde dünyanın zirvesine yerleşiyor. Dünyanın birçok yerinden araştırmacılar, eğitim sistemlerini yerinde görmek için Finlandiya’yı ziyaret ediyor. İşte başarı budur.1800’li yıllarda Finlandiya’da yapılan bu çalışmalar olmasaydı belki de Finlandiya halen bataklıklar ülkesi olarak kalacaktı. İnandılar ve başardılar…</p>
<p>Finlandiya’da yapılan bu çalışmalar, ülkemizde Cumhuriyetin ilk yıllarında açılan  <strong>KÖY ENSTİTÜLERİNİN</strong> faaliyetlerine ne kadar da çok benziyor. Şayet <strong>KÖY ENSTİTÜLERİ </strong>kapanmasa ve çağın gereklerine uygun bir dönüşüm ile çalışmalarına devam edebilseydi, şu an Güzel Anadolu’muz çok daha farklı bir yer olurdu.</p>
<p>Yukarıdaki boşluğa gelmesi gereken  uygun ifadeyi yazınız.</p>
<p>Başarılar</p>
<p>Sizi seven öğretmeniniz.</p>
]]></content:encoded>
					
		
		
			</item>
		<item>
		<title>AYT Edebiyat Deneme Sınavı</title>
		<link>https://www.edebiyatogretmeni.info/lys-edebiyat-deneme-sinavi.htm</link>
		
		<dc:creator><![CDATA[hulya]]></dc:creator>
		<pubDate>Wed, 26 Feb 2014 22:36:53 +0000</pubDate>
				<category><![CDATA[Deneme Sınavları]]></category>
		<guid isPermaLink="false">https://www.edebiyatogretmeni.info/?p=1981</guid>

					<description><![CDATA[AYT Edebiyat Deneme Sınavı 1. &#8220;Sürünmek sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangisinde &#8220;mecaz&#8221; anlamda kullanılmıştır? A) Sokaklarda aç susuz sürünerek büyümüşlerdi. B) Tel örgünün altından, sürünerek karşıya geçti. C) Sürüngenler, ancak sürünerek ilerleyebilirler. D) Yeni elbisesi boyaya sürününce çılgına döndü. E) Evden ]]></description>
										<content:encoded><![CDATA[<h2>AYT Edebiyat Deneme Sınavı</h2>
<p style="text-align: justify;"><strong>1. <span style="color: #ff0000;">&#8220;Sürünmek sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangisinde &#8220;mecaz&#8221; anlamda kullanılmıştır?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Sokaklarda aç susuz sürünerek büyümüşlerdi.<br />
B) Tel örgünün altından, sürünerek karşıya geçti.<br />
C) Sürüngenler, ancak sürünerek ilerleyebilirler.<br />
D) Yeni elbisesi boyaya sürününce çılgına döndü.<br />
E) Evden çıkmadan önce bolca koku sürünmüştü.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>2.</strong><span style="color: #ff0000;"><strong> &#8220;Boşaltmak&#8217; sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangisinde, &#8220;Bu salonu boşaltalım, şimdi konuklar gelecek.&#8221; cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Bir kova suyu üzerime boşaltmasın mı!<br />
B) Ambarı boşaltın, buğdayı oraya koyacağız.<br />
C) İki ustayı boşaltıp başka bir inşaata gönderdiler.<br />
D) Olayı önlemek için polis silahını havaya boşalttı.<br />
E) Atın kolanını boşalt da hayvan rahat etsin.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>3.</strong><span style="color: #ff0000;"><strong> Aşağıdaki dizelerin hangisinde altı çizili sözcüğün &#8220;sesteşi&#8221; vardır?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Viran ettin bahçem ile bağımı<br />
Tomurcuk güllerim al diye diye<br />
B) Ela gözlüm yıktın benim evimi<br />
Eğlen şu dünyada kal diye diye<br />
C) Akça ceren kurtulmuş da tazıdan<br />
Kaldırmış başını çöl diye diye<br />
D) Gafilken bir dolu sundun sen bana<br />
İçirdin ağıyı bal diye diye<br />
E) Yıkıl git diyorsun kolay mı gitmek<br />
Sen getirdin beni gel diye diye</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>4.</strong><span style="color: #ff0000;"><strong> Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili söz, cümleye, ötekilerden farklı anlam katmıştır?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Yurdumuzu <span style="text-decoration: underline;">baştan başa</span> dolaşmıştı.<br />
B) Bu bahçe <span style="text-decoration: underline;">bir uçtan bir uca</span> bizimdir.<br />
C) Üzerimizi<span style="text-decoration: underline;"> tepeden tırnağa</span> aradılar.<br />
D) Bu kitabı <span style="text-decoration: underline;">A&#8217;dan Z&#8217;ye</span> didik didik ettik.<br />
E) Yoğun trafikte arabamız <span style="text-decoration: underline;">adım adım</span> ilerliyordu.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>5.</strong><span style="color: #ff0000;"><strong> Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, öne çıkarılıp vurgulanmıştır?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Zil çalınca koşarak bahçeye çıktı çocuklar.<br />
B) Zil çalınca bahçeye çocuklar koşarak çıktı.<br />
C) Zil çalınca çıktı koşarak çocuklar bahçeye.<br />
D) Zil çalınca koşarak bahçeye çocuklar çıktı.<br />
E) Zil çalınca çocuklar koşarak bahçeye çıktı.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>6.</strong><span style="color: #ff0000;"><strong> Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, &#8220;eskiden yapıldığı halde, daha sonra yapılmamak, terk edilmek&#8221; anlamı yoktur?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) O konudan bahsetmez oldu.<br />
B) Bugünlerde bizi aramaz oldu.<br />
C) Bu yıl derslerine çalışmaz oldu.<br />
D) Artık buralara uğramaz oldu.<br />
E) Çocuk yuvaya gidince yaramaz oldu.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>7.</strong><span style="color: #ff0000;"><strong> Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, &#8220;neden sonuç&#8221; ilişkisi yoktur?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Ahmet gelmedi; sanıyorum kitaplığa gideceğimizi unutmuştur.<br />
B) Çok varlıklıydı, ama yoksullar gibi yaşıyordu.<br />
C) Çok utandı, öyle ki başını yerden kaldırmadı.<br />
D) Sınavı kazanamamış; zaten hiç çalışmamıştı.<br />
E) Evden çıkamıyor; çünkü kardeşlerine bakıyor.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>8.</strong> Bana dokunmayan yılan bin yaşasın.<br />
<span style="color: #ff0000;"><strong>Bu atasözünün konusu aşağıdakilerden hangisidir?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Zarar verme<br />
B) İyilik etme<br />
C) Bencillik<br />
D) Tek başına olma isteği<br />
E) Hoşgörülü olma</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>9.</strong><span style="color: #ff0000;"><strong> Aşağıdaki yargılardan hangisi, anlamca ötekilerle aynı doğrultuda değildir?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Altın bütün kilitleri açar.<br />
B) Altını görünce her şey baş eğer.<br />
C) Altının önünde demirin de beli bükülür.<br />
D) Altından zincirler en ağır olan zincirlerdir.<br />
E) Akıllı kafalar bile altını bol serseme boyun kırar.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>10.</strong><br />
I. Eser yaratan her yazar, ölümsüzlüğe ulaşır.<br />
II. Bir yazar, eserlerinin okunduğu son güne kadar yaşar.<br />
III. Yazarlar, bugünü değil, geleceği hedeflemelidir.<br />
IV. Bir yazarın ölümsüzlük kazanması, eserlerinin okunurluğuyla mümkündür.<br />
V. Bir yazar, ününü devam ettirmek istiyorsa, çok eser yazmalıdır.<br />
<span style="color: #ff0000;"><strong>Bu cümlelerden hangileri, anlam bakımından birbirine en yakındır?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) I. ile II.<br />
B) II. ile IV.<br />
C) II. ile III.<br />
D) III. ile IV.<br />
E) I. ile V.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>11.</strong><br />
Ayın şavkı vurur sazım üstüne<br />
Söz söyleyen yoktur sözüm üstüne<br />
Gel ey hilal kaşlım dizim üstüne<br />
Ay bir yandan sen bir yandan sar beni<br />
<strong><span style="color: #ff0000;">Bu dörtlükte, kaç &#8220;ad tamlaması&#8221; vardır?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A)1     B)2      C) 3       D)4      E) 5</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>12.</strong><span style="color: #ff0000;"><strong> &#8220;Ne&#8221; sözcüğü, aşağıdakilerin hangisinde türce ötekilerden farklıdır?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Bu köpek ne geziyor burada?<br />
B) O adam buralarda ne dolaşıyor?<br />
C) Ne karışıyorsun benim işime?<br />
D) Boş yere ne bağırıp duruyor?<br />
E) Bakalım bize ne diyecekler?</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>13.</strong><span style="color: #ff0000;"><strong> Aşağıdaki dizelerin hangisinde &#8220;ad tamlamasının sıfatı&#8221; vardır?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Şimdi dağlarında mor sümbül vardır<br />
B) Dikenler içinde sarı gül vardır<br />
C) içimde oralı bir bülbül vardır<br />
D) Yüce dağ başında siyah tül vardır<br />
E) Daima çalkalanır bir gönül vardır</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>14.</strong><span style="color: #ff0000;"><strong> &#8220;Bugün&#8221; sözcüğü, aşağıdakilerin hangisinde, &#8220;belirteç (zarf)&#8221; göreviyle kullanılmıştır?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Bugünü değil, yarını düşünmeliyiz.<br />
B) Bugüne kavuşuncaya kadar neler çektik.<br />
C) Bugünün işini yarına bırakma.<br />
D) Bugünden umudumuzu kestik, yarına Allah kerim.<br />
E) Bugün gelmezse, yarına mutlaka gelir.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>15.</strong><br />
I. Dünyayı verelim çocuklara bir günlüğüne<br />
II. Hiç değilse bir günlüğüne doysunlar<br />
III. Bir günlük de olsa öğrensin dünya arkadaşlığı<br />
IV. Çocuklar dünyayı alacak elimizden<br />
V. Ölümsüz ağaçlar dikecekler<br />
<strong><span style="color: #ff0000;">Bu dizelerin hangisinde, &#8220;istek kipiyle çekimleşmiş eylem&#8221; vardır?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) I.     B) II.     C) III.      D) IV.      E) V.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>16.</strong><span style="color: #ff0000;"><strong> Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, eylem kipinde &#8220;anlam (zaman) kayması&#8221; vardır?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Bizi şimdi evinde çaya bekliyormuş.<br />
B) O sırada oğlu bahçede top oynuyormuş.<br />
C) Biz kapıyı çaldığımız zaman uyuyormuş.<br />
D) Çocuk, yarınki sınava hazırlanıyormuş.<br />
E) Üniversite sınav sayısı artık bire iniyormuş.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>17.</strong><span style="color: #ff0000;"><strong> Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, ötekilerden farklı yapım eki almıştır?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Çok <span style="text-decoration: underline;">çabaladı</span>, ama kurtulamadı.<br />
B) Son satırını beğenmedi, <span style="text-decoration: underline;">karaladı</span>.<br />
C) Elinde bir sopayla hepimizi <span style="text-decoration: underline;">kovaladı</span>.<br />
D) Pişmiş tavuğu güzelce<span style="text-decoration: underline;"> parçaladı</span>.<br />
E) Öğretmen, işleyeceğimiz konuları <span style="text-decoration: underline;">sıraladı</span>.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>18.</strong><br />
Öldük, ölümden bir şeyler <span style="text-decoration: underline;">umarak</span><br />
I.</p>
<p style="text-align: justify;">Bir büyük <span style="text-decoration: underline;">boşlukta</span> bozuldu büyü<br />
II.</p>
<p style="text-align: justify;">Nasıl <span style="text-decoration: underline;">hatırlamazsın</span> o türküyü<br />
III.</p>
<p style="text-align: justify;">Gök parçası, dal <span style="text-decoration: underline;">demeti</span> kuş tüyü<br />
IV.</p>
<p style="text-align: justify;">Alıştığımız bir şeydi <span style="text-decoration: underline;">yaşamak</span></p>
<p style="text-align: justify;">                                                V.</p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #ff0000;"><strong>Bu dizelerde numaralanan sözcüklerden hangisi, yapı bakımından ötekilerden farklıdır?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A)I.                B) II.                     C) III.                        D) IV.                   E) V.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>19.</strong><span style="color: #ff0000;"><strong> Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, yüklem yanlış işaretlenmiştir?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Her şeyin sebebi <span style="text-decoration: underline;">talihtir</span>.<br />
B) Talih, her şeye ayrı karar<span style="text-decoration: underline;"> verir.</span><br />
C) Talihsizlik <span style="text-decoration: underline;">zalim bir hocadır.</span><br />
D) Talihsizlik ender olarak yalnız <span style="text-decoration: underline;">gelir.</span><br />
E) Talihsizlik talihin ne olduğunu <span style="text-decoration: underline;">öğretir</span>.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>20.</strong> Pastör, sabaha karşı, yorgun ve bitkin bir şekilde pencerenin önünde uyuyakalmıştı,<br />
<span style="color: #ff0000;"><strong>Bu cümlede, aşağıdaki sorulardan hangisinin karşılığı olan öğe yoktur?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Nerede     B) Ne zaman      C) Nasıl    D) Neyi     E) Kim</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>21.</strong><span style="color: #ff0000;"><strong> Aşağıdaki cümlelerden hangisi, öğelerine yanlış ayrılmıştır?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Kavanozlarda kırmızı süs balıkları /vardı.<br />
B) Kavanozların suyu / birkaç gün / değiştirilmemişti.<br />
C) Balıkların hareketleri / gitgide / ağırlaşıyordu.<br />
D) Böyle zamanlarda / kimileri / suyun yüzüne / yaklaşırdı.<br />
E) Suyu değiştirilince / balıklar / birdenbire / canlanırdı.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>22.</strong><span style="color: #ff0000;"><strong> Aşağıdaki cümlelerin hangisi, özne-yüklem ilişkisi bakımından ötekilerden farklıdır?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Yıllardır, akrabaları her fedakârlığa katlanmıştı.<br />
B) Oldukça gülünç bir şekilde giyinirdi.<br />
C) O gün toplantıya kardeşiniz de katılmıştı.<br />
D) Asaf Bey&#8217;in elli yaşlarında olduğu sanılırdı.<br />
E) Sabahtan beri birinci katın koridorunda geziniyordu.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>23.</strong><span style="color: #ff0000;"><strong> Aşağıdaki cümlelerden hangisi &#8220;yapısına göre basit, sözdizimine göre kurallı bir ad cümlesi&#8221;dir?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Demokrasi okuluydu Anadolu&#8217;da kahveler.<br />
B) Karagöz&#8217;ün, meddahın sahnesi kahvelerdeydi.<br />
C) Âşıklar, şairler orada imtihan olurlardı.<br />
D) Kahvede demlenirdi sohbetlerin en koyusu.<br />
E) Uzaklardan gelenler önce kahveye uğrarlardı.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>24.</strong> Zaten, zamanlar ve yerler kadar birbirine yakın ve birbirine benzeyen ne vardır ki Anadolu&#8217;da?..<br />
<span style="color: #ff0000;"><strong>Bu cümle için, cümle çeşitleri bakımından, aşağıdakilerden hangisi söylenemez?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Ad cümlesi<br />
B) Devrik cümle<br />
C) Bileşik cümle<br />
D) Biçimce olumlu cümle<br />
E) Anlamca soru cümlesi</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>25.</strong><span style="color: #ff0000;"><strong> Aşağıdaki dizelerin hangisinde, &#8220;ulama&#8221; için örnek vardır?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Ben bu bozkırlarda çalışmaya geldim<br />
B) Geçen gün okudum söğütlerin tarihini<br />
C) Göğerttik bozkırın sarı defterini<br />
D) Günler nisandan mayısa doğru gidiyor<br />
E) Çarpar mı yüreğim yurdumun sahillerine</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>26.</strong><span style="color: #ff0000;"><strong> Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Kazaya sebep olduğu için kahır oluyordu.<br />
B) Boş zamanlarında babasına yardımcı oluyordu.<br />
C) Okuyup adam olsun diye her fedakârlığı yapıyordu.<br />
D) Çalışmış çabalamış ünlü bir doktor olmuştu.<br />
E) Anne işe gidince çocuklar evde hapsoluyordu.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>27.</strong><span style="color: #ff0000;"><strong> Kısa çizgi (-), aşağıdaki cümlelerin hangisinde yanlış kullanılmıştır?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Üç gün sonra -buradaki işimi bitirebilirsem-İstanbul&#8217;a gideceğim.<br />
B) 26-30 Ağustos 1922, Kurtuluş Savaşı&#8217;nın en önemli günlerindendir.<br />
C) Türkçe&#8217;nin en işlek yapım eklerinden biri de &#8220;-lik&#8221;tir.<br />
D) Türkiye &#8211; Suriye Ek Ticaret Protokolü dün imzalandı.<br />
E) Ünlü yazar, gazeteciliğe başladıktan sonra da arada-sırada öykü yazdı.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>28.</strong><span style="color: #ff0000;"><strong> Aşağıdaki cümlelerin hangisinden virgül (,) kaldırılırsa, cümlenin anlamı değişir?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Babası, uzun bir yolculuktan bugün dönmüş.<br />
B) Günler geceler boyunca, bu konuyu düşünmüş.<br />
C) Yaramaz, kardeşinin oyuncaklarını kırıp dökmüş.<br />
D) Uzun, ince bir yolda durmadan yürüyorduk.<br />
E) <a title="Gezi (Seyahat)" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/gezi-seyahat.htm">Gezi</a>p gördüğü yerleri, defterine yazmış.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>29.</strong><span style="color: #ff0000;"><strong> Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili söz, yanlış kullanılmıştır?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Çok erkenden yola çıktık,<span style="text-decoration: underline;"> yine de</span> işe zamanında yetişemedik.<br />
B) Hiçbir işte çalışmıyor, <span style="text-decoration: underline;">oysa</span> herkesten rahat yaşıyor.<br />
C) Gece gündüz demeden çalıştık,<span style="text-decoration: underline;"> lakin</span> emeğimizin karşılığını alamadık.<br />
D) işe epeyce geç başladık, <span style="text-decoration: underline;">fakat</span> işimizi herkesten önce bitirdik.<br />
E) Bu işi de alnımızın akıyla bitirdik, <span style="text-decoration: underline;">halbuki</span> çok çalışmıştık.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>30.</strong><span style="color: #ff0000;"><strong> Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, &#8220;gereksiz sözcük&#8221; kullanılmıştır?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Bu yıl Ankara&#8217;ya fazla kar yağmadı.<br />
B) Bu kış da havalar yağışlı ve soğuk geçti.<br />
C) Yarın sınavın var, daha fazla erken yatmalısın.<br />
D) Meraklı gözlerden, düşman bakışlardan bıkıp usanmıştı.<br />
E) Üzüntüsünün gerçek nedenini hepimizden gizliyor.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>31.</strong><span style="color: #ff0000;"><strong> Aşağıdaki cümlelerin hangisinde <a title="Bağlaşıklık – Bağdaşıklık (Anlatım Bozuklukları)" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/baglasiklik-bagdasiklik-anlatim-bozukluklari.htm">anlatım bozukluğu</a> vardır?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Bir çocuğa, &#8220;Anneni sever misin?&#8221; dense, çileden çıkabilir.<br />
B) Çocuklar, &#8220;Anneni sever misin?&#8221; sorusuyla çileden çıktılar.<br />
C) Çocukları çileden çıkaran, &#8220;Anneni sever misin?&#8221; sorusudur.<br />
D) Bir çocuğa, &#8220;Anneni sever misin?&#8221; demek, onu çileden çıkarmaya yeter.<br />
E) &#8220;Anneni sever misin?&#8221; sorusu, çocukları çileden çıkarmaya yeter.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>32.</strong> Onu bulmak, yaşadıklarımı anlatmak istiyorum.<br />
<span style="color: #ff0000;"><strong>Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni, aşağıdakilerden hangisidir?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Nesne eksikliği<br />
B) Tamlama yanlışlığı<br />
C) Özne &#8211; yüklem uyuşmazlığı<br />
D) Dolaylı tümleç eksikliği<br />
E) Gereksiz sözcük kullanımı</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>33.</strong> istanbul&#8217;da hava kirliliğinin bir nedeni de yakıtların bilinçsiz kullanımından kaynaklanıyor.<br />
<span style="color: #ff0000;"><strong>Bu cümledeki anlatım bozukluğu, aşağıdaki değişikliklerin hangisiyle giderilebilir? ..</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) &#8220;kirliliğinin&#8221; yerine &#8220;kirlenmesinin&#8221; denerek<br />
B) &#8220;bilinçsiz&#8221; yerine &#8220;bilinçsizce&#8221; denerek<br />
C) &#8220;bir nedeni&#8221; yerine &#8221; nedenlerinden biri&#8221; denerek<br />
D) &#8220;kullanımından kaynaklanıyor&#8221; yerine &#8221; kullanımıdır&#8221; denerek<br />
E) &#8220;kaynaklanıyor&#8221; yerine &#8220;ileri geliyor&#8221; denerek</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>34.</strong><span style="color: #ff0000;"><strong> Aşağıdakilerin hangisi, bir <a href="https://www.edebiyatogretmeni.info/category/dil-ve-anlatim-konu-anlatimi/paragraf">paragraf</a>ın ilk cümlesi olmaya uygundur?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) İşin bir yönü de çıkan kitapları okuyucuya ulaştırmaktır.<br />
B) Bu başarıda, işleri zamanında düzenlemenin etkisi de var.<br />
C) Aynı zamanda, sizi tanımanın mutluluğunu da yaşadık.<br />
D) Bu öyküleri de zevkle okuyup inceledim.<br />
E) Düşünceleri bakımından yaşlı olmayan her insan, gençtir.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>35.</strong> Acırım sadece yaşayan, geliri ile her ihtiyacını,her sıkıntısını giderebilen insana! Şöyle bir hastalandı mı ya da yaşlanmaya yüz tuttu mu, daha çok acırım ona; kendi kendisini pek çok düşünmeye başlar da ondan! Bence kaygısı başından eksik olmayan, bir türlü borçtan kurtulmayan bir aile babası, görünüşe rağmen daha mutludur; çünkü &#8230;.<br />
<span style="color: #ff0000;"><strong>Bu parça, aşağıdakilerden hangisi ile sürdürülmelidir?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) borç hep onun peşindedir<br />
B) o, insanı hayata bağlayan mücadeleden kopmamıştır<br />
C) her şeye rağmen mutlu görünmek zorundadır<br />
D) acısını, mutsuzluğunu hep içinde saklamayı bilir<br />
E) mutsuz olsa da eline geçecek bir şey yoktur.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>36.</strong>  Dünyanın en ünlü yazarları, en çok beğenilen yapıtlarıyla -hem de genellikle karşılıksız ve haberleri bile olmadan- Türk yayıncılarının emrindedir. Çünkü yayıncılar, milyonlarca satılan bir kitabı yok pahasına çevirtebiliyorlar. O zaman, para kazanmak isteyen bir yayıncı, yazar seçerken, dünyaca tanınmış bir yazarı mı, yoksa adını henüz birkaç edebiyatseverin bildiği Türk yazarını mı seçer?<br />
<span style="color: #ff0000;"><strong>Bu parça, aşağıdaki sorulardan hangisinin karşılığı olarak yazılmış olabilir?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Yayıncılar, neden yabancı yazarların yapıtlarını tercih ederler?<br />
B) Çevirmenler, neden emeklerinin karşılığını alamazlar?<br />
C) Yabancı yazarlar, Türk yazarlarından daha mı ustadır?<br />
D) Türk okuru neden yabancı yazarları tercih etmektedir?<br />
E) Yayıncılar, çok satıldıkları için mi çeviri yapıtlara ilgi gösterirler?</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>37.</strong> Öfkeye tutkun olan kişi sürekli kızgındır; her an, her yerde, herkese kızgındır. Bu duyguyla o kadar doludur ki, başka hiçbir duygu onun yerini alamaz. Öfke, kişilere kudret kazandırır; çünkü öteki insanlar öfkeli kişiden çekinirler, onu daha fazla hiddetlendirmemek için, kendi istediklerini değil, onun istediğini yapma eğilimi gösterirler. Bu tutku, hem kişinin kendi iç boşluğunu duyurmasına engel olduğundan hem de başkalarına egemen olmayı sağladığından, kendi kendisini besler ve gittikçe kuvvetlenir.<br />
<span style="color: #ff0000;"><strong>Aşağıdakilerden hangisi, bu parçanın başlığı olmaya uygundur?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Öfkenin Bedeli<br />
B) Güçlü insanlar<br />
C) Bencilliğin Nedeni<br />
D) Davranışlarımızın Kaynağı<br />
E) Öfke Tutkusu</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>38.</strong> Yazarın başarısızlığı, köy gerçeğini anlatmadaki başarısından kaynaklanıyor. Köy gerçeğini çok güzel anlatıyor, ancak romandaki kişilerin, iç dünyası yok. Polis romanlarında bazı kişiler vardır, yazar bunları olayın yürümesi için ortaya çıkarır. Bunların görevi olayın yürümesini sağlamaktır. &#8220;Sarı Traktördeki kişilerin görevi de köydeki ilkel üretimi ve Arifin traktör tutkusunu göstermek. Roman bitince aklımızda yalnız bu kalıyor ve köye traktör girmesinin gerekliliğini hatırlıyoruz.<br />
<span style="color: #ff0000;"><strong>Bu parçada yazarın, söz konusu eserde bulduğu eksiklik, aşağıdakilerden hangisidir?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Canlı ve kalıcı tipler yaratılamayışı<br />
B) Konunun gereğinden fazla öne çıkarılması<br />
C) Kişilerin gerçek dışı özellikler taşıması<br />
D) Kişilerin, üretim ilişkilerinden kopuk ele alınması<br />
E) Köy gerçeğinin çok abartılarak anlatılması</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>39.</strong> Gençlerde, eleştirel düşüncenin geliştirilmesi çok önemlidir. Oysa bu gelişme, neye yarayacağı hesaplanmadan eğitim yaptırıldığı için büyük ölçüde kösteklenmiştir. Hiç seçim yapmadan ve zorlayarak verilen eğitim, kişileri, ister istemez yüzeysel kalmaya ve kültürsüzlüğe götürür. Eğitim öyle olmalıdır ki, sunduğu şey değerli bir nimet sayılmalı, güç bir ödev değil!<br />
<span style="color: #ff0000;"><strong>Bu parçaya göre &#8220;gençlerde eleştirel düşüncenin geliştirilmesini&#8221; engelleyen, aşağıdakilerden hangisidir?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Eğitimi, kültürden kopuk vermek<br />
B) Yüzeysel bilgilerle donatmak<br />
C) Amacı belirlemeden eğitim yaptırmak<br />
D) Eğitimin nimetlerinden yararlandırmamak<br />
E) Toplumun beklentilerini dikkate almamak</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>40.</strong> (I) En büyük kötülüklerimiz küçük&#8217;yaşımızda belirmeye başlar ve asıl terbiyemiz, bizi emzirip büyütenlerin elindedir. (II) Çocuk, bir tavuğun boynunu sıkar; kediyi köpeği oyuncak edip yara bere içinde bırakır. (III) Anası da ona bakıp eğlenir. (IV) Oysa, bunlar zalimliğin asıl tohumlarıdır. (V) Çocuklukta filizlenir, sonra alışkanlığın kucağında alabildiğine büyüyüp gelişir bu davranışlar.<br />
<span style="color: #ff0000;"><strong>Bu parçanın anadüşüncesi, numaralanan cümlelerin hangisinde verilmiştir?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) I.      B) II.       C) III.       D) IV.       E) V.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>41.</strong> Adamın biri, bir lokantaya girer, tabldot fiyatını sorar. Garson, &#8220;Yüz frank ve iki yüz frank!&#8221; karşılığını verir. Adam, &#8220;iki türlü yemek mi veriyorsunuz?&#8221; diye sorunca garson; &#8220;Hayır, yemekler aynı, yalnız iki yüz franklıkta tabak ile çatallar lükstür.&#8221; der. Adam, &#8220;Öyleyse bana yüz franklıktan getir, zira çatal ve tabak yiyecek değilim.&#8221; der.<br />
<span style="color: #ff0000;"><strong>Bu öykücükte vurgulanmak istenen, aşağıdakilerden hangisidir?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Garsonun, müşteriyi para açısından değerlendirmesi<br />
B) Dışın, görünüşün değil, için ve özün önemli olduğu<br />
C) Paraya insandan çok değer verildiği<br />
D) Adamın yemeğe daha çok önem verdiği<br />
E) Paranın, yaşamdaki yerinin tartışılmaz olduğu</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>42.</strong> Bu öykücümüzün yazdıkları; eski konaklar ve yalılar, buralarda yaşayan Arap halayıklar, Çerkez cariyeler, ihtiyar dadılar, kalem efendileri&#8230; Şunlara bağlı bütün yaşayışlar&#8230; Bu konuda anlattıkları ne kadar hoş olursa olsun, bunlar, o yaşayışı bilmeyenler için unutulmaya mahkûm, antika güzellikte öykülerdir.<br />
<strong><span style="color: #ff0000;">Bu parçada sözü edilen öykücü için, aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Günümüz yaşamının dışında kalmış konu ve kişileri anlatmıştır.<br />
B) Ele aldığı konu ve kişiler gerçek yaşamla ilgili değildir.<br />
C) Tarihsel konuları ve tarihi niteliği olan kişileri yazmıştır.<br />
D) Öyküleri sanat değeri bakımından yetersizdir.<br />
E) Halktan sayabileceğimiz kişileri söz konusu etmemiştir.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>43.</strong> Sevinçli, mutlu günlerinde bir kişi ile dostluk ilişkisi kuranlar çok olur. Çünkü mutluluğa katılmak hoş bir şeydir. Kötü günlerde bir kişiyle dost olmak ise, üzüntüyü paylaşmayı, özverilerde bulunmayı gerektirir. İşte buna katlanan, gerçekten dost olduğunu gösterir.<br />
<span style="color: #ff0000;"><strong>Bu parçada savunulan düşünceyi, aşağıdaki atasözlerinden hangisi açıklar?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Dost acı söyler.<br />
B) Dost dostun eğerlenmiş atıdır.<br />
C) Dost kara günde belli olur.<br />
D) Dostun attığı taş baş yarmaz.<br />
E) Dost ile ye iç, alışveriş etme.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>44.</strong> Tomris Uyar &#8216;ı önce yazarlığıyla tanıdım. Çevirmenliğini tanımam epeyce sonradır. Ama, çeviri işinde örnek aldığım ustaların başında gelir. Bir defasında, bir öykünün çevirisinde, kadın kahraman için neden &#8220;kendini öldürme&#8221; yerine &#8220;intihar etme&#8221;yi yeğlediğini sormuştum. Bana, &#8220;O <a title="Hikaye (Öykü)" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/hikaye-oyku.htm">öykü</a>deki kadın ne &#8216;kendini öldürür&#8217; ne de &#8216;canına kıyar&#8217;; o, ancak &#8216;intihar&#8217; edebilir.&#8221; yanıtını verdi. Bu yanıt, Tomris Uyar&#8217;dan aldığım en önemli çeviri dersidir.<br />
<span style="color: #ff0000;"><strong>Bu parçada yazarın sözünü ettiği &#8220;en önemli çeviri dersi&#8221;, aşağıdakilerden hangisi olabilir?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Çeviri yaparken, halkın anlamayacağı sözcüklerden kaçınılmalıdır.<br />
B) Çeviride, öncelikle kişilerin ruhsal özellikleri yansıtılmaya çalışılmalıdır.<br />
C) Bir çevirmen önce kendi dilinde öykü ve roman yazmalıdır.<br />
D) Kadınların davranışlarını yansıtan sözcüklerin seçimine özen gösterilmelidir.<br />
E) iyi bir çevirmen, bu işe başlamadan önce usta çevirmenleri dikkatle incelemelidir.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>45.</strong> Bir manzara tasvir etmek istiyorsanız, bir köşeye çekilip ezberden çalışacağınıza, kırlara çıkınız. Gördüklerinizi not ediniz. Belleğinize güvenirseniz, not almayabilirsiniz; ama çevrenizi derin bakışlarla inceleyiniz.<br />
<span style="color: #ff0000;"><strong>Bu parçada, aşağıdakilerden asıl hangisi önerilmektedir?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Gerçekçi olmak<br />
B) Doğayı sevmek<br />
C) Gözleme önem vermek<br />
D) Betimleyici öğeleri öne çıkarmak<br />
E) Çevre incelemelerinden yararlanmak</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>46.</strong> &#8220;Gerçeküstücü öykü&#8221; diyebileceğimiz anlayışın ilk işaretini, bu öykücümüz vermişti. Yaşasaydı, bu alanda bize kalıcı yapıtlar kazandırması da beklenebilirdi. Çünkü o, düş ile gerçekliği başarıyla kaynaştırmanın yolunu bulmuş tek sanatçımızdı. Bu yoldaki ilk araştırmalarında ulaştığı başarı, yeni yetişenlere cesaret verdi. Ancak, peşinden bu yola atılanlar, onun gücünden de deneyiminden de yoksun olduklarını hesaba katamadılar.<br />
<strong><span style="color: #ff0000;">Bu parçaya göre, sözü edilen öykücü için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Genç öykücülere örnek olmuştur.<br />
B) Öykücülüğümüze zararı dokunmuştur.<br />
C) Öykü anlayışında değişiklikler yapmıştır.<br />
D) Denediği yeni anlayışta son sözünü söyleyememiştir.<br />
E) Hayal ile gerçeği birleştirmede başarı göstermiştir.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>47.</strong> Eskiden pek genişti edebiyatın sınırları. Yalnızca sanatsal uğraşları içine almakla kalmazdı, birtakım bilim konularını kucaklardı. Örneğin <a title="tarih" href="http://tarih.tumders.com">tarih</a>, coğrafya gibi bilimler edebiyata girerdi. Dolayısıyla, tarih ve coğrafya konusunda yazılmış kitaplara birer &#8220;edebi eser&#8221; gözüyle bakılırdı. Edebiyat yönü bilimsel yönünden ağır basardı böyle eserlerin. Okurlar, estetik bir tat almak için de okurlardı onları.<br />
<strong><span style="color: #ff0000;">Bu parçadan, &#8220;eski dönemdeki edebiyat&#8221; ile ilgili olarak, aşağıdakilerden hangisini çıkaramayız?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Konu alanı sınırsızdır.<br />
B) Bilimler ile iç içedir.<br />
C) Sanatsal yöne önem verilir.<br />
D) Kitaplar edebiyatla ilgili sayılır.<br />
E) Kitaplar, bilgi vermekten uzaktır.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>48.</strong> <a title="Namık Kemal" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/namik-kemal.htm">Namık Kemal</a>, &#8220;<a title="İntibah" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/intibah.htm">intibah</a>&#8221; romanında, kimi mirasyedi gençlerin nasıl yıkıma uğradıklarını göstererek ahlak dersi vermeye çalışır. Ama kitabın birkaç şanssızlığı var: Yazar söylemiş, bir başkası kaleme almış, zamanın yöneticilerinin sansüründen geçmiş; sonra, elle çoğaltılan kopyalardan biri yayımlanmış&#8230; Kaleme alanın kültür düzeyi nedir? Sansürün değiştirme ve çıkarmaları ne kadardır? Kopya sırasında değişiklikler yapılmış mıdır?.. Bu kuşkular, asıl müsveddelerin bulunmasıyla bir ölçüde giderilebilir.<br />
<strong><span style="color: #ff0000;">Bu parçada, &#8220;intibah&#8221; romanıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Yazarın eliyle yazıya geçirilmemiş olmasına<br />
B) Kopya yoluyla yapılan çoğaltmaların yayımlanmasına<br />
C) Belli bir konuda ders vermek amacıyla kaleme alınmasına<br />
D) Sansür tarafından denetlenmesine<br />
E) Okuma yazma oranının düşük olduğu bir dönemde yazılmasına</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>49.</strong> Geniş ve çok yönlü gözlem gücünün yalın bir anlatımda ustaca birleştiği seçkin ürünler, Memduh Şevket Esendal&#8217;ın imzasını taşır. Bu yetkinliğin yanı sıra, insancıl bir duyarlığı sürekli ön planda tutarak, olay dokusunda temel toplumsal dinamikleri eksen alması, onu, özgün ve kalıcı bir sanat evreni yaratabilmiş büyük yazarlar düzeyine çıkarmaktadır.<br />
<strong><span style="color: #ff0000;">Aşağıdakilerden hangisi, bu parçada sözü edilen sanatçının özelliklerinden biri değildir?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) İnsan sevgisiyle dolu olması<br />
B) Büyük yazarların niteliğine erişmesi<br />
C) Başarılı bir gözlemci olması<br />
D) Arkadaşlarına öncülük etmesi<br />
E) Toplumsal hareketi esas alması</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>50.</strong> Tarih ve <a href="https://www.edebiyatogretmeni.info/">edebiyat</a> kitaplarında sözü edilen, ama ne olduğu pek anlaşılamayan, belirsiz bir duygu haline geldi dostluklar. Günümüzde kişiler, belirsiz duygulardan çok, elle tutulur nesnelere değer veriyor. Dostluklar, arkadaşlıklar bir yana itilip gündelik yaşamın çıkarları öne çıkarılıyor. Dost bellediğimiz bir kişi, sizi ortalıkta bırakabiliyor. En acısı da bu işte, dost bildiğin birinin yabancılaşıvermesi&#8230;<br />
<strong><span style="color: #ff0000;">Parça yazarı, bu parçada aşağıdakilerin hangisinden yakınma maktadır?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) İnsani değerlerin terk edilmesinden<br />
B) İnsanların, birtakım soyut değerlere bağlanmasından<br />
C) Dostluk kavramının, anlamını yitirmesinden<br />
D) Dostluklarla bağdaşmayan davranışlarla karşılaşılmasından<br />
E) <a title="Günlük Türü" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/gunluk-2.htm">Günlük</a> çıkarların, her şeyin üstünde tutulmasından</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>51.</strong><br />
Gelmedi gün daha, çalmadı saat<br />
Daha uçurmuyor beni bu kanat<br />
Sabırsızlanma, ey kapımdaki at<br />
Güneş daha gözlerimi yakıyor<br />
<span style="color: #ff0000;"><strong>Bu dizelere bakarak, şair için aşağıdakilerden asıl hangisi söylenebilir?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Beklediği şey için zamanın erken olduğu kanısındadır.<br />
B) Bulunduğu ortamdan kaçıp kurtulmak istemektedir.<br />
C) İçinde yaşadığı koşullardan hoşnut değildir.<br />
D) Hiçbir beklentisini elde edememiştir.<br />
E) Yaşamdan bıkıp usanmıştır.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>52.</strong> Edebiyat, iç ve dış gerçekliği imgelem ve duyarlığın yardımıyla estetik bir biçim, kişisel bir yorum . ve anlatımla dile getirir. Gerçekliği aynıyla gösteremez, yeniden yaratır, sanatsal&#8217;imgelerle yansıtır. Anlatmaz, yaşatır; öğretmez, duyurur. Bilim , ise, genel olarak duyurmaz; kavramlarla, düşüncelerle belirtir gerçekliği, açıklar, nesnel yasalarını gösterir; duygu ile imgeye pek yer vermez.<br />
<span style="color: #ff0000;"><strong>Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi kullanılmıştır?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Tartışma<br />
B) <a title="Düşünceyi Geliştirme Yolları : Tanımlama" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/dusunceyi-gelistirme-yollari-tanimlama.htm">Tanımlama</a><br />
C) Açıklama<br />
D) <a title="Karşılaştırma (Düşünceyi Geliştirme Yolları)" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/karsilastirma-dusunceyi-gelistirme-yollari.htm">Karşılaştırma</a><br />
E) <a title="Örneklendirme (Düşünceyi Geliştirme Yolları)" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/orneklendirme-dusunceyi-gelistirme-yollari.htm">Örnekleme</a></p>
<p style="text-align: justify;"><strong>53.</strong> Yamaç, öğle sıcağının ilk yorgunluğundan kurtulmaya çalışıyordu. Pörsümeye yüz tutmuş yapraklar, hafif yelin serinliğiyie yavaş yavaş canlanıyordu, ikindinin ilk morluğu iniyordu bağa, bahçeye. Bülbül sesi, saka sesi duyuldu yeniden. Derken keklikler, bu seslere kayalıklardan cevap verdiler.<br />
<strong><span style="color: #ff0000;">Bu parçanın anlatımında, aşağıdakilerden hangisine yer verilmemiştir?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) <a title="Teşhis (Kişileştirme)" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/teshis-kisilestirme.htm">Kişileştirme sanatı</a>na<br />
B) Öyküleme tekniğine<br />
C) Görsel ve işitsel öğelere<br />
D) Organ adlarının doğaya aktarılmasına<br />
E) Dokunma duyusuna seslenen ayrıntılara</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>54.</strong><br />
Duymuştuk keskin sesini onun ilk defa<br />
Dipçik süngü büyüdü elimizde sanki<br />
Büyüdü gözlerimiz ellerimiz ayaklarımız<br />
Kocaman gemiler ufaldı karşımızda<br />
<strong><span style="color: #ff0000;">Bu dizeler, aşağıdaki şiir türlerinden hangisi İçin örnek olabilir?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) <a title="Satirik Şiir" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/satirik-siir.htm">Satirik</a>      B) <a title="Epik Şiir Nedir, Örnekleri" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/epik-siir-nedir-ornekleri.htm">Epik</a>       C) <a title="Pastoral Şiir" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/pastoral-siir.htm">Pastoral</a>      D) <a title="Didaktik Şiir" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/didaktik-siir.htm">Didaktik</a>       E) <a title="Dramatik Şiir" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/dramatik-siir.htm">Dramatik</a></p>
<p style="text-align: justify;"><strong>55.</strong> <a href="https://www.edebiyatogretmeni.info/category/turk-edebiyati-konu-anlatimi/divan-edebiyati">Divan edebiyatı</a> döneminde; sanatlı bir deyişle yazılan düzyazılara &#8230;. , bunları yazanlara &#8230;., yazılanların toplandığı kitaplara da &#8230;. denmiştir.<br />
<span style="color: #ff0000;"><strong>Bu cümlede boş bırakılan yerlere, sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) inşa, münşi, münşeat<br />
B) seci, münşi, münşeat<br />
C) nesir, münşeat, hamse<br />
D) inşa, vakanüvis, tezkire<br />
E) mensur şiir, inşa, <a title="Manzume ve Şiir" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/manzume-ve-siir.htm">manzume</a></p>
<p style="text-align: justify;"><strong>56.</strong><span style="color: #ff0000;"><strong> Aşağıdaki dizelerin hangisinde, &#8220;<a title="Teşbih (Benzetme) Sanatı" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/tesbih-benzetme-sanati.htm">teşbih (benzetme)</a>&#8221; yoktur?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Açılan bir gülsün sen yaprak yaprak<br />
Ben aşkımla bahar getirdim sana<br />
B) Gümüş sonbahar ve altın akşamlarla<br />
Sabık bir güldür bahar<br />
C) Kuşların döndüğü saatlerde<br />
Mesuttur dalları bütün ağaçlar!<br />
D) Saadet bir çimendir bastığın yerde<br />
Yalnızlık gittiğin yoldan gelir<br />
E) Sen faydalı bir nisan yağmuru gibisin<br />
Bereket ve huzur getirirsin şiire</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>57.</strong><span style="color: #ff0000;"><strong> Aşağıdakilerden hangisinde &#8220;kişileştirme (teşhis)&#8221; sanatı yoktur?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Ezelden beridir o ücra yere<br />
Ninniler söylermiş bir serin dere<br />
B) Ağaçlık sırrını bana da açtı<br />
Gençliğim orada gömülü sandım<br />
C) Çiçekler kuşlardan buse istedi<br />
Kâinat aşk ile tutkundur sandım<br />
D) Dağlara yaslanıp yatan güneşi<br />
Yaralı, hastadır, yorgundur sandım<br />
E) O gece her şeyi pembe gördüm ben<br />
O yerin mehtabı gül renkli sandım</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>58.</strong><span style="color: #ff0000;"><strong> &#8220;<a title="Dede Korkut Hikayeleri" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/dede-korkut-hikayeleri.htm">Dede Korkut Öyküleri</a>&#8221; ile ilgili olarak aşağıda öne sürülen yargılardan hangisinde yanlışlık vardır?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Destan geleneğinden halk öykücülüğü geleneğine geçişte bir köprü olarak kabul edilir.<br />
B) Kaleme alanın kimliği bilinmemekle birlikte, yazılı Türk edebiyatının ilk örneklerinden sayılır.<br />
C) Anlatılan olayların geçtiği yer, Kuzeydoğu Anadolu ve Azerbeycan&#8217;dır.<br />
D) Duyguların anlatıldığı bölümler nazımla, olayların anlatıldığı bölümler nesirle yazılmıştır.<br />
E) Söyleyişin etkisini artırmak için <a title="Aliterasyon" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/aliterasyon.htm">aliterasyon</a>lara başvurulmuştur.</p>
<p style="text-align: justify;">59. <a href="https://www.edebiyatogretmeni.info/tag/servet-i-funun-sanatcilari">Edebiyat-ı Cedide sanatçıları</a>; /<span style="text-decoration: underline;">Batı uygarlığına özellikle Fransa&#8217;ya</span>/ hayranlık duymuşlar,<br />
I.</p>
<p style="text-align: justify;">/<span style="text-decoration: underline;">çağdaş Fransız edebiyatını örnek almışlar</span>/, /<span style="text-decoration: underline;">hikâye ve romanda klasisizm ve romantizm</span>/, /<span style="text-decoration: underline;">şiirde</span><br />
II.                                                                                                   III.</p>
<p style="text-align: justify;"><span style="text-decoration: underline;">parnasizm ve sembolizm akımlarının etkisinde</span>/ kalmıslardır. Parnasyenler gibi, /<br />
IV.</p>
<p style="text-align: justify;"><span style="text-decoration: underline;">&#8220;sanat sanat içindir&#8221; görüşünü benimsemişlerdir.</span>/<br />
V.</p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #ff0000;"><strong>Bu parçada, numaralanmış yerlerin hangisinde bilgi yanlışı vardır?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A)I.      B) II.      C) III.      D) IV.      E)V.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>60.</strong> Yazar, <a href="https://www.edebiyatogretmeni.info/category/turk-edebiyati-konu-anlatimi/tanzimat-edebiyati">Tanzimat</a>&#8216;tan sonra Batılılaşma özentisinin yarattığı çöküntü ve yıkımlara parmak basmış ve eserlerinde bunları yansıtmıştır. Bu yansıtışta, hem acı gerçekler hem de gülmece vardır. Kimi romanlarında, bugün için izleri silinmiş eski İstanbul yaşamının betimlemelerine rastlanır. <a href="https://www.edebiyatogretmeni.info/category/roman-ozetleri">Romanlar</a>ında seçtiği konular, bu konular karşısında takındığı tavır ve tipleştirdiği kişiler yönünden, sözcüğün tam anlamıyla &#8220;çağına tanıklık&#8221; etmiş, <a title="Natüralizm" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/naturalizm.htm">natüralist</a> bir yaklaşımla döneminin toplumsal yaşamına ayna olmuştur.<br />
<span style="color: #ff0000;"><strong>Bu parçada sözü edilen yazar, aşağıdakilerden hangisidir?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Namık Kemal<br />
B) <a title="Recaizade Mahmut Ekrem" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/recaizade-mahmut-ekrem.htm">Recaizade Ekrem</a><br />
C) <a title="Hüseyin Rahmi Gürpınar" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/huseyin-rahmi-gurpinar.htm">Hüseyin Rahmi</a><br />
D) <a title="Mehmet Rauf" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/mehmet-rauf.htm">Mehmet Rauf</a><br />
E) <a title="Nabizade Nazım" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/nabizade-nazim.htm">Nabizade Nazım</a></p>
<p style="text-align: justify;"><strong>61.</strong> İki romanı, bir de şiir kitabı vardır. Ama o, romancı ve şair olarak değil, &#8220;hikayeci&#8221; olarak tanındı. Öykülerinde gerçeği anlatmaktan çok, gerçeğin yorumunu yaptı. Bunda da büyük başarı gösterdi, insanları, kırları, denizi, tabiat köşeleri ve hayvanlarıyla yaşamı bir bütün olarak gördü. Kalemini, güzelliklerin hakkını aramak, vermek, göstermek uğruna kullandı. 1953 yılında, çağdaş edebiyata katkılarından dolayı, ABD&#8217;deki uluslararası Mark Twain Derneği&#8217;ne onur üyesi seçildi.<br />
<span style="color: #ff0000;"><strong>Bu parçada tanıtılan yazar, kimdir?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Haldun Taner<br />
B) <a title="Sait Faik Abasıyanık" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/sait-faik-abasiyanik.htm">Sait Faik</a><br />
C) Falih Rıfkı<br />
D) <a title="Peyami Safa" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/peyami-safa.htm">Peyami Safa</a><br />
E) <a title="Halide Edip Adıvar" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/halide-edip-adivar.htm">Halide Edip</a></p>
<p style="text-align: justify;"><strong>62.</strong><span style="color: #ff0000;"><strong> Aşağıdakilerden hangisi, Birinci ve İkinci Dönem <a href="https://www.edebiyatogretmeni.info/tag/tanzimat-sanatcilari">Tanzimat sanatçıları</a>nın ortak özelliğidir?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) &#8220;Toplum için sanat&#8221; anlayışına bağlanmaları<br />
B) Dili sadeleştirme çabası içinde olmaları<br />
C) Klasisizmin ve romantizmin etkisinde kalmaları<br />
D) Şiirin biçiminde de değişiklik yapmaları<br />
E) Fransız edebiyatını örnek almaları</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>63.</strong> Homeros, &#8230;.. türünün; Heredotos, &#8230;.. türünün; Montaigne, &#8230;. türünün; La Rochefoucauld da &#8230;.. türünün ilk örneklerini veren ustalardır.<br />
<span style="color: #ff0000;"><strong>Bu cümlede boş bırakılan yerlere, sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) destan, tarih, <a title="Deneme" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/deneme.htm">deneme</a>, özdeyiş<br />
B) <a title="Türk Destanları" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/turk-destanlari.htm">destan</a>, tragedya, deneme, özdeyiş<br />
C) <a title="Komedi (Komedya)" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/komedi-komedya.htm">komedya</a>, tarih, deneme, özdeyiş<br />
D) destan, tarih, <a title="Fabl" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/fabl.htm">fabl</a>, özdeyiş<br />
E) destan, tarih, deneme, roman</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>64.</strong> Yapıtlarında, doktorların otopsi için cesetlere yaptığını yaşayan bedenlere uyguladığını söylüyordu. Bu nedenle, maden işçilerini anlatan ünlü romanını yazmadan önce, işçilerin yoğun olduğu bölgelerde incelemeler yapmıştı. İşçilerle, onların eşleriyle, patronlarla, hekimlerle, meyhane ve kahvehane sahipleriyle konuşmuştu. Maden kuyularını inerek madencilerin çalışma koşullarını görmüştü.<br />
<strong><span style="color: #ff0000;">Romanlarını, bu parçada dile getirilen anlayışla kaleme alan bir yazar, aşağıdaki sanat akımlarından hangisinin temsilcisi sayılabilir?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Realizmin<br />
B) Romantizmin<br />
C) Klasisizmin<br />
D) <a title="Natüralizm" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/naturalizm.htm">Natüralizm</a>in<br />
E) <a title="Sembolizm" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/sembolizm.htm">Sembolizm</a>in</p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #ff0000;"><strong>CEVAP ANAHTARI</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong>1. A    2. B    3. A    4. E     5. D     6. E     7. B    8. C    9. D    10. B    11. D     12. E    13. D    14. E   15.A   16. E   17. C   18. D    19. B    20. D   21. A   22. D    23. B   24. E    25. B   26. A    27. E   28. C   29. E   30. C   31. A   32. D   33. D   34. E   35. B   36. A   37. E   38. A   39. C   40. A   41. B   42. A   43. C   44. B   45. C   46. B   47. E   48. E    49. D   50. B   51. A   52. D   53. D   54. B   55. A   56. C   57. E   58. B   59. C   60. C   61. B   62. E   63. A   64. D</strong></p>
]]></content:encoded>
					
		
		
			</item>
		<item>
		<title>Cümle Çeşitleri Test Soruları</title>
		<link>https://www.edebiyatogretmeni.info/cumle-cesitleri-test-sorulari.htm</link>
		
		<dc:creator><![CDATA[hulya]]></dc:creator>
		<pubDate>Wed, 26 Feb 2014 15:55:24 +0000</pubDate>
				<category><![CDATA[Dil ve Anlatım Soru Bankası]]></category>
		<guid isPermaLink="false">https://www.edebiyatogretmeni.info/?p=1864</guid>

					<description><![CDATA[1. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi ad cümlesidir? A) Dağ başından duman eksik olmaz. B) Davulun sesi uzaktan hoş gelir. C) Gönül kimi severse güzel odur. D) Herkes ne ederse kendine eder. E) Üzüm üzüme baka baka kararır. 2. Aşağıdaki dizelerin hangisinde, ]]></description>
										<content:encoded><![CDATA[<p style="text-align: justify;"><strong>1. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi ad cümlesidir?</strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Dağ başından duman eksik olmaz.<br />
B) Davulun sesi uzaktan hoş gelir.<br />
C) Gönül kimi severse güzel odur.<br />
D) Herkes ne ederse kendine eder.<br />
E) Üzüm üzüme baka baka kararır.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>2. Aşağıdaki dizelerin hangisinde, yüklemin türüne göre ötekilerden farklı bir cümle vardır?</strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Gördüğüm her pınarda<br />
Sular buzdan billur olmuş<br />
B) Buz olmuş sanki akşam<br />
Akıyor oluklardan<br />
C) Beyazlar giyen her çam<br />
Ses bekliyor pınardan<br />
D) Yolcu dudağına hasret kalan pınarlar<br />
Şimdi etrafınızda kurt izleri var<br />
E) Çözünce güneş buzdan zincirinizi<br />
Çobanlar &#8220;Haydi akın!&#8221; diyecek</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>3. Aşağıdakilerin hangisinde, öğelerinin dizilişi (yüklemlerinin yeri) bakımından ötekilerden farklı cümleler vardır?</strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Say beni, sayayım seni.<br />
B) Gülme komşuna, gelir başına.<br />
C) Sakla samanı, gelir zamanı.<br />
D) Güvenme varlığa, düşersin darlığa.<br />
E) Az kaz, uz kaz, boyunca kaz..</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>4. Aşağıdaki dizelerden hangisi, öğelerinin dizilişi yönünden kurallı bir cümledir?</strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) insanlar dolaşır içimde yorgun, mutsuz<br />
B) Boşuna değildir bu yanık türküler boşuna<br />
C) Kaçtı gitti aşkım bu kıpkırmızı yürekten<br />
D) Yalnızlık köpüre köpüre gelen bir dalga<br />
E) Bir kan sızışıdır toprağa çizdikleri iz</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>5. Aşağıdakilerden hangisinde ikinci dize, anlamca olumsuz bir cümledir?</strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Memleket isterim<br />
Kuşların çiçeklerin diyarı olsun<br />
B) Memleket isterim<br />
Kardeş kavgasına bir nihayet olsun<br />
C) Memleket isterim<br />
Ne zengin fakir ne sen ben farkı olsun<br />
D) Memleket isterim<br />
Kış günü herkesin evi barkı olsun<br />
E) Memleket isterim<br />
Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>6. Aşağıdaki dizelerden hangisi, anlamca olumlu cümledir?</strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Hiç çeker mi bu dünyadan elini<br />
B) Konmaz mıyım yeni açmış güle ben<br />
C) Hastanın halinden ne bilir sağlar<br />
D) Benim can vermeye dermanım mı var<br />
E) Ateş yanmayınca duman mı tüter</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>7. Aşağıdakilerden hangisi, yanıt gerektiren (gerçek) soru cümlesidir?</strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) istanbul&#8217;u sevmezse gönül aşkı ne anlar?<br />
B) Benim senden saklayacak neyim olabilir ki?<br />
C) Metelik yoktur bu herifte, nesine yüz verirsiniz?<br />
D) <a title="Sanat Nedir?" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/sanat-nedir.htm">Sanat</a>sal değerlendirme, hangi ölçütlere dayanır?<br />
E) Nerede ben güldükçe mutlu olan dostlarım?</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>8. Aşağıdaki dizelerden hangisi, yapısına göre ötekilerden farklı bir cümledir?</strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Ben güzele güzel demem<br />
Güzel benim olmayınca<br />
B) Köpürerek koşuyordu atlarımız<br />
Durgun denize doğru<br />
C) Her dakikasını ayrı hatırlarım<br />
Erenköy&#8217;de geçen zamanın<br />
D) İkiz hayaletler gibi yürürdük<br />
Puslu aydınlıkta o bahar günü<br />
E) Dalga dalga hücum edip pişmanlıklar<br />
Unutuşun o tunç kapısını zorlar</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>9. Aşağıdakilerden hangisi, öznesi ortak sıralı bir cümle değildir?</strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Tevfik dükkânın arka kapısını açtı ve bahçeye çıktı.<br />
B) Asker başını çevirdi ve işi anlayınca yere atladı.<br />
C) Bunlar hep bizim için söyleniyor, anlatılıyordu.<br />
D) Uçak bir kere hava akımına girdi mi, düzeltilemez, toprağa çakılırmış.<br />
E) Çolak Salih yerde yatıyor, arkadaşları başında bekliyordu.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>10. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi, yüklemi ve dolaylı tümleci ortak sıralı bir cümledir?</strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Bir ağaçta gül de biter, diken de.<br />
B) Erken kalktım işime, şeker kattım aşıma.<br />
C) Para isteme benden, buz gibi soğurum senden.<br />
D) İnanma dostuna, saman doldurur postuna.<br />
E) Ata dost gibi bakmalı, düşman gibi binmeli.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>11. Aşağıdaki <a title="Dize (Mısra)" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/dize-misra.htm">dize</a>lerin hangisinde, yan cümlecik yoktur?</strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Ne lüzum var şuna buna sormaya<br />
B) Sekiz yıldır uğramadım yurduma<br />
C) Dönüp yâre geldim yüzüm sürmeye<br />
D) Söz söyleyen yoktur sözüm üstüne<br />
E) Döndüm daldan kopan kuru yaprağa</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>12. <span style="color: #ff0000;">&#8220;Gülünce gözlerinin içi gülüyor.&#8221;</span> cümlesi, yan cümlenin görevi bakımından, aşağıdakilerden hangisiyle özdeştir?</strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) İstanbul&#8217;a geldikçe bize de uğrardı.<br />
B) O yıllarda unutulmaz günler geçirmiştik.<br />
C) Yaşadığımız günleri nasıl unutabiliriz?<br />
D) Geçmiş günleri bir daha yaşayabilir miyiz?<br />
E) Geçen yıllar bir daha geri gelmiyor ki!</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>13. Aşağıdaki atasözlerinden hangisinde yancümle, ötekilerden farklı bir öğedir?</strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Balı olan bal yemez mi?<br />
B) Bağı ağlayanın yüzü güler.<br />
C) Biri bilmeyen bini hiç bilmez.<br />
D) Bir ağızdan çıkan bin ağıza yayılır.<br />
E) Bir elin verdiğini öbür el görmesin.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>14.</strong><br />
Yaralarım göz göz oldu<br />
Hekim gözleyi gözleyi<br />
<strong>Bu dizelerin cümle çeşitleri bakımından niteliği, aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?</strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Bileşik, olumlu, devrik eylem cümlesi<br />
B) Basit, olumlu, kurallı eylem cümlesi<br />
C) Bileşik, olumlu, kurallı eylem cümlesi<br />
D) Basit, olumsuz, devrik ad cümlesi<br />
E) Bileşik, olumlu, kurallı ad cümlesi</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>15. Aşağıdakilerden hangisinde yanıt, nesnesi söylenmiş eksiltili bir cümledir?</strong></p>
<p style="text-align: justify;">A)<br />
&#8211; Yavrum, şu görünen köyün adı nedir?<br />
&#8211; Müftüler.<br />
B)<br />
&#8211; Daha ötede neresi vardır?<br />
&#8211; Nergislik.<br />
C)<br />
&#8211; Ya bu suya ne derler?<br />
&#8211; Zerdali Oluk.<br />
D)<br />
&#8211; Şu yol nereye gider?<br />
&#8211; Derebahçe&#8217;ye.<br />
E)<br />
&#8211; Ya senin adın nedir?<br />
&#8211; Ayşe Gül.</p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #ff0000;"><strong>CEVAP ANAHTARI</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong>1. C     2. D     3. E     4. D     5. C     6. B      7. D      8. D     9. E      10. A      11. B      12. A     13. E      14. A     15. C</strong></p>
]]></content:encoded>
					
		
		
			</item>
		<item>
		<title>Ses Bilgisi ve Yazım Kuralları Test</title>
		<link>https://www.edebiyatogretmeni.info/ses-bilgisi-ve-yazim-kurallari-test.htm</link>
		
		<dc:creator><![CDATA[hulya]]></dc:creator>
		<pubDate>Wed, 26 Feb 2014 15:42:09 +0000</pubDate>
				<category><![CDATA[Dil ve Anlatım Soru Bankası]]></category>
		<category><![CDATA[Ses Bilgisi - Türkçenin Ses Özellikleri]]></category>
		<guid isPermaLink="false">https://www.edebiyatogretmeni.info/?p=1876</guid>

					<description><![CDATA[1. ikiz hayaletler gibi yürüdük Elele yanyana bir bahar günü Gece bir tepeden seyir ettik büyük Yıldızların suya döküldüğünü Bu dizelerde kaç yazım yanlışı yapılmıştır? A) 1        B) 2        C) 3       ]]></description>
										<content:encoded><![CDATA[<p style="text-align: justify;"><strong>1.</strong><br />
ikiz hayaletler gibi yürüdük<br />
Elele yanyana bir bahar günü<br />
Gece bir tepeden seyir ettik büyük<br />
Yıldızların suya döküldüğünü<br />
<span style="color: #ff0000;"><strong>Bu dizelerde kaç yazım yanlışı yapılmıştır?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) 1        B) 2        C) 3          D) 4       E) 5</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>2. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) istediği parayı vermedim diye bana gönül koymuştu.<br />
B) Onu gönülden çıkarmıştı; ne para gönderiyordu, ne mektup.<br />
C) Yaşlı adamın gönülünü kırmamaya özen gösteriyordu.<br />
D) Filmlerimizde, zengin oğlan, yoksul kıza gönül verir.<br />
E) Bahçesiyle gönül eğlendiriyor, kente arada bir iniyordu.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>3. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdaki dizelerin hangisinde, yazım yanlışı yoktur?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Hadi koltukcuğum<br />
Uzanalım bostanlara doğru<br />
B) Hadi sobacığım hadi<br />
Dağ yolunda gezelim<br />
C) Hadi incecik masacığım<br />
Cırcır böcekleri bekliyelim<br />
D) Hadi yorgancığım hadi döşekciğim<br />
Uyumayalım sabahlara dek<br />
E) Hadi gel çık ortaya<br />
Kendimizi saklamıyalım kendimizden</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>4. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, yazım yanlışı yoktur?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Ben onunla yan yana oturmam, diye tutturdu.<br />
B) Bir kez düşmeye gör, çevrende kimse kalmaz.<br />
C) Güpe gündüz adamı tehdit etmişler.<br />
D) Birden bire oturduğu yerden ayağa fırladı.<br />
E) Binanın boya işi bizi adam akıllı yordu.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>5. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, yardımcı eylemin yazımıyla ilgili yanlışlık yapılmıştır?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Yanıma oturarak birtakım rivayetlerden bahsetti.<br />
B) Benim yanına geldiğimi epeyce sonra farketti.<br />
C) Kazayı bu kadar ucuz atlatmasına şükretti.<br />
D) Arkadaşlardan topladığımız parayı reddetti.<br />
E) Ara sokaklarda bir eskici dükkânı keşfetti.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>6. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdaki cümlelerde, altı çizili sözcüklerin hangisinin yazımı yanlıştır?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Zavallı adam <span style="text-decoration: underline;">kahrından</span> yataklara düştü.<br />
B) Bu konudaki <span style="text-decoration: underline;">emrin</span> Genel Müdür tarafından verildiği söyleniyor.<br />
C) Deponun <span style="text-decoration: underline;">hacmi</span> yönetmelikte öngörülenden küçükmüş.<br />
D) Arkadaşlarını, <span style="text-decoration: underline;">bahtınız</span> açık olsun, diyerek uğurladı.<br />
E) Askerdeki <span style="text-decoration: underline;">oğulundan</span> haber alamayınca Askerlik Şubesine başvurdu.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>7. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin kullanımıyla ilgili yanlışlık yapılmıştır?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Bizim Ali, askerde Çavuş olmuştu.<br />
B) O gün Öğretmen Celal&#8217;i evinde bulamadık.<br />
C) İstanbul efendilerinden biridir Naim Efendi.<br />
D) Naciye Hanım, mahallenin sevgilisi olmuştu.<br />
E) Bundan sonra Asım Bey ortalıkta görünmedi.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>8.<span style="color: #ff0000;"> Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, &#8220;de&#8221; bağlacı, &#8220;-de&#8221; eki gibi yazılarak yazım yanlışı yapılmıştır?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Gazetede senin fotoğrafını gördüm.<br />
B) Gazetede muhabir olarak çalışıyor.<br />
C) Gazetede bir haberleşme aracıdır.<br />
D) Gazetede okumuştum o haberi ben.<br />
E) Gazetede çıkan ilanı gördünüz mi?</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>9. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, &#8220;-ki&#8221; eki ya da &#8220;ki&#8221; bağlacının yazımı yanlıştır?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Seninki bugünlerde ortalıkta görünmüyor.<br />
B) Neyseki kışlıklarımızı yanımıza almıştık.<br />
C) Unutma ki her insanın bir kusuru vardır.<br />
D) Gazetedeki haber daha ayrıntılı yazılmış.<br />
E) Bir de baktım ki bütün arkadaşlar orada.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>10. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdaki cümlelerden hangisinde, ünsüz benzeşmesine uyulmadığı için yazım yanlışı yapılmıştır?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Bölgeye BM Barış Gücü gönderilmişti.<br />
B) Birinci sınıftayken sabahçıydı, şimdi öğlenci oldu.<br />
C) Sokağın iki yanında da kebapçı dükkânları vardı.<br />
D) Türkiye, bölgenin silahdan arındırılmasını istedi.<br />
E) Onun bu kadar çalışkan olduğunu kimse bilmiyordu.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>11.</strong><br />
<span style="text-decoration: underline;">Erzurum&#8217;lu</span>  <span style="text-decoration: underline;">Emrah (ölm. 1854)&#8217;ın,</span>  <span style="text-decoration: underline;">Erzurum&#8217;un</span>  Tambura köyünde doğduğu söylenmektedir.</p>
<p style="text-align: justify;">I.                                 II.                             III.<br />
<span style="text-decoration: underline;">Anadolu&#8217;da</span>  Sivas, Kastamonu, Sinop, Konya gibi birçok şehirde dolaşmış, <span style="text-decoration: underline;">Niksar&#8217;da</span>  ölmüştür.</p>
<p style="text-align: justify;">IV.                                                                                                                                                    V.</p>
<p style="text-align: justify;">Kesme işareti, bu parçadaki numaralanan sözcüklerin hangisinde yanlış, kullanılmıştır?</p>
<p style="text-align: justify;">A) I.       B) II.      C) III.      D) IV.       E) V.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>12.</strong><br />
Bu akşam <span style="text-decoration: underline;">keyfimiz</span> yerinde<br />
Günlük dertlerden <span style="text-decoration: underline;">sıyrılmışız</span><br />
<span style="color: #ff0000;"><strong>Bu dizelerdeki altı çizili sözcüklerde görülen ses özelliği, aşağıdakilerin hangisinde yoktur?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Bu tozlu yol az ilerde sola kıvrılıyor.<br />
B) Yaşlı adam biraz sonra evine çağrılıyor.<br />
C) Kuru yapraklar sağa sola savruluyor.<br />
D) Aşırı sıcak altında buram buram terliyor.<br />
E) Susuzluktan olacak, son yeşillik de kavruluyor.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>13.</strong> Üçüncü kişi iyelik eki alan sözcüklerin sonuna &#8220;ile&#8221; getirilince, araya &#8220;y&#8221; koruyucu ünsüzü girer ve &#8220;ile&#8221;nin başındaki &#8220;i&#8221; ünlüsü düşer. Eklesen &#8220;ile&#8221;, büyük ünlü uyumuna uyar.<br />
<span style="color: #ff0000;"><strong> Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, bu kurala örnek olabilecek kullanım yoktur?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Kitaplarıyla baş başa olmaktan zevk alıyordu.<br />
B) Gözleriyle görmeden söylediklerime inanmadı.<br />
C) Arabasıyla buraya gelirken kaza yapmış.<br />
D) Akrabalarıyla aynı mahallede oturuyormuş.<br />
E) Kapıyla percereyi daha yeni boyatmıştı.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>14. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdaki dizelerin hangisinde, &#8220;ünsüz yumuşaması&#8221; için bir örnek vardır?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Benim aydınlık dünyamda serçeler<br />
Hep birlikte uçardı<br />
B) Benim aydınlık dünyamda kurbağalar<br />
Bir yosunlu göl içindedir<br />
C) Benim aydınlık dünyamda insanlar<br />
Kendi hallerinde yaşarlar<br />
D) Benim aydınlık dünyamda insanlar<br />
İnsanlarla kavga ederler<br />
E) Benim aydınlık dünyamda hayat<br />
Bir çorap söküğüdür gider</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>15.</strong><br />
Güvercinler düştükçe aklıma<br />
İnsan olduğumu hatırlıyorum<br />
<span style="color: #ff0000;"><strong>Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi için örnek yoktur?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) Ünlü düşmesi<br />
B) Ünsüz düşmesi<br />
C) Ünlü daralması<br />
D) Ünsüz yumuşaması<br />
E) Ünsüz benzeşmesi</p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #ff0000;"><strong>CEVAP ANAHTARI</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong>1.C     2. C       3. B        4. A       5. B      6. E       7. A      8. C      9. B       10. D         11. A      12. D      13. E     14. E      15. B</strong></p>
]]></content:encoded>
					
		
		
			</item>
		<item>
		<title>Fiilde Çatı Soruları ve Cevapları</title>
		<link>https://www.edebiyatogretmeni.info/fiilde-cati-test-2.htm</link>
		
		<dc:creator><![CDATA[hulya]]></dc:creator>
		<pubDate>Wed, 19 Feb 2014 19:03:50 +0000</pubDate>
				<category><![CDATA[Dil ve Anlatım Soru Bankası]]></category>
		<category><![CDATA[Fiiller]]></category>
		<guid isPermaLink="false">https://www.edebiyatogretmeni.info/?p=1859</guid>

					<description><![CDATA[1. Aşağıdaki cümlelerden hangisi, özne-yüklem ilişkisi bakımından ötekilerden farklıdır? A) Bütün gece yine odasında gezinmişti. B) Çocuğun ölümü, annesinden gizlenmişti. C) Ders çalışmak için odasına kapanmıştı. D) Hakemler taraf tutuyor diye sızlanmıştı. E) Görünmemek için çalılıkların ardına saklanmıştı. 2. Aşağıdaki ]]></description>
										<content:encoded><![CDATA[<p><strong>1. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdaki cümlelerden hangisi, özne-yüklem ilişkisi bakımından ötekilerden farklıdır?</span></strong></p>
<p>A) Bütün gece yine odasında gezinmişti.<br />
B) Çocuğun ölümü, annesinden gizlenmişti.<br />
C) Ders çalışmak için odasına kapanmıştı.<br />
D) Hakemler taraf tutuyor diye sızlanmıştı.<br />
E) Görünmemek için çalılıkların ardına saklanmıştı.</p>
<p><strong>2. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdaki dizelerden hangisinde, özne-yüklem ilişkisine göre ötekilerden farklı bir eylem vardır?</span></strong></p>
<p>A) İnsanı, insan diye sevmişim, hep severim<br />
B) Aç mısın kardeşim gel olanı bölüşelim<br />
C) Ama şiirlerimle seni doyuramam ki<br />
D) Güzelle yüceltirim insanlığı, işim bu<br />
E) Çirkini, kabayı ve hamı kayıramam ki</p>
<p><strong>3. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdaki cümlelerin hangisi, özne-yüklem ilişkisi yönünden ötekilerden farklıdır?</span></strong></p>
<p>A) Önce tekneye kocaman bir delik delindi.<br />
B) Daha sonra eskimiş boyalar iyice kazındı.<br />
C) Çatlaklara, yarıklara bol bol macun sürüldü.<br />
D) İşini bitirmesi için üç gün süre verildi.<br />
E) Boyayı bitirince şöyle bir doğruldu.</p>
<p><strong>4. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, özne-yüklem ilişkisi ötekilerden farklıdır?</span></strong></p>
<p>A) Beyaz balina Karadeniz&#8217;de görüldü.<br />
B) Sobanın yanındaki kedi uyanıp gerindi.<br />
C) Halıdan kalan ipliklerden bir heybe dokundu.<br />
D) Meydanın ortasına kocaman bir heykel dikildi.<br />
E) Bu soruların tamamı son sınıflara soruldu.</p>
<p><strong>5. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdaki cümlelerden hangisi, özne-yüklem ilişkisi bakımından ötekilerden farklıdır?</span></strong></p>
<p>A) İki saat sonra iskelede buluştuk.<br />
B) Eski günleri anarak dertleştik.<br />
C) Geçen hafta okulun yemeğinde karşılaştık.<br />
D) Kısa bir süre birbirimize bakıştık.<br />
E) Düğün alayının arkasından koşmuştuk.</p>
<p><strong>6.</strong><br />
I. Göz açıp kapayıncaya kadar giyindi.<br />
II. Bu iş için telefonla görüştük.<br />
III. Telefon hatları gözden geçirildi.<br />
IV. Halılarımız bir güzel temizlendi.<br />
V. ilk filmiyle ün kazandı.<br />
<span style="color: #ff0000;"><strong>Bu cümlelerin hangileri, özne-yüklem ilişkisi bakımından özdeştir?</strong></span></p>
<p>A) I. ile III.<br />
B) I. ile IV.<br />
C) II. ile III.<br />
D) III. ile IV.<br />
E) III. ile V.</p>
<p><strong>7. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdaki dizelerin hangisinde eylem, &#8220;etken çatılı&#8221; değildir?</span></strong></p>
<p>A) Ardına düşmeyle güzel sevilmez<br />
B) Uykudan uyanmış şahin bakışlım<br />
C) Düşmanlarım gayri kına yakınsın<br />
D) Giyinmiş sevdiğim allı yeşilli<br />
E) Kavga kurulunca kılıç kuşandı</p>
<p><strong>8. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi &#8220;işteş&#8221; çatılıdır?</span></strong></p>
<p>A) İki gündür süren fırtına, bugün biraz yatıştı.<br />
B) Kısa zamanda ne kadar da çok değişmişti.<br />
C) Sözlerimi yanlış anlayınca gitmeye kalkıştı.<br />
D) Her zaman, nedense, altından kalkamayacağı işlere girişir.<br />
E) Duyduklarının dedikodu olduğunu öğrenince kardeşiyle kucaklaştı.</p>
<p><strong>9. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi geçişsizdir?</span></strong></p>
<p>A) Birçok kişi, bu mektubu kime yazdığımı merak edebilir.<br />
B) Bu mektubu birçok kişiye birden yazdığımı söyleyebilirim.<br />
C) Bütün mektuplar, iki insanın özel ilişkilerini yansıtmaz.<br />
D) Ortak düşünceler, bu mektuplar yoluyla da yayılabilir.<br />
E) Okuyan herkes, bu <a title="Mektup" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/mektup.htm">mektup</a>larda, ortak birçok şey bulabilir.</p>
<p><strong>10. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdaki atasözlerinden hangisinin yüklemi, &#8220;geçişsiz&#8221; bir eylemdir?</span></strong></p>
<p>A) Er olan ekmeğini taştan çıkarır.<br />
B) Görünen köy, kılavuz istemez.<br />
C) Aman diyene kılıç kalkmaz.<br />
D) Mum dibine ışık vermez.<br />
E) Tekkeyi bekleyen çorbayı içer.</p>
<p><strong>11. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdaki atasözlerinden hangisinin yüklemi, nesne alır duruma getirilmiştir?</span></strong></p>
<p>A) Beylik fırın has çıkarır.<br />
B) Gün doğmadan neler doğar.<br />
C) Aşure yemeye giden kaşığını taşır.<br />
D) Çocuk düşe kalka büyür.<br />
E) Arpacıya borç eden, ahırını tez satar.</p>
<p><strong>12.</strong><br />
I. Girin satıcılar evimin bülbülleri<br />
II. Üzüm satın, armut satın, nar satın bize<br />
III. Başlayan bir türkü gibi yaklaşın kapımıza<br />
IV. İndirin tüy gibi küfeyi sırtınızdan<br />
V. Bir elmadan bir mevsim dolsun evimize<br />
<span style="color: #ff0000;"><strong>Yukarıdaki dizelerin hangisinde, geçişsiz bir eylem, geçişli (oldurgan) yapılmıştır?</strong></span></p>
<p>A) I.      B) II.      C) III.      D) IV.     E)V.</p>
<p><strong>13. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem, çatısı değiştirilerek nesne alır duruma getirilmiştir?</span></strong></p>
<p>A) Kitabınızı bugün getireceğimi unuttum.<br />
B) Bu konuda söylenenleri ayrıntılarıyla anlattım.<br />
C) Komşularla, bodruma dolan suyu boşalttık.<br />
D) Öğretmen ve öğrencilerin de dileklerini ilettik.<br />
E) Neden son anda tavır değiştirdiğini soracaktım.</p>
<p><strong>14. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, &#8220;edilgen çatılı ortaç (sıfatfiil)&#8221; vardır?</span></strong></p>
<p>A) Geçtiğimiz yerlerde gördüklerimiz anlatılamazdı.<br />
B) Batan güneş artık doğmayacak sanma.<br />
C) Yazılan kitap çok, okuyan yok.<br />
D) Torbasında taşıdığı baba yadigârı silahı çıkardı.<br />
E) Çorak topraktan artık karnı doymuyordu.</p>
<p><strong>15. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi ettirgendir?</span></strong></p>
<p>A) Armağan olarak çocuklara kitap getirdi.<br />
B) Yaşlı kadını elinden tutarak otobüse bindirdi.<br />
C) Doktor verdiği ilaçla hastayı uyuttu.<br />
D) Erken yağan kar çiçekleri soldurdu.<br />
E) Lekeler çıkmadığı için döşemeyi bir daha sildirdi.</p>
<p><span style="color: #ff0000;"><strong>CEVAP ANAHTARI</strong></span></p>
<p><strong>1. B      2. B     3. E      4. B     5. E      6. D      7. A      8. E       9. D      10. C      11. A      12. D      13. C      14. C      15. E</strong></p>
]]></content:encoded>
					
		
		
			</item>
		<item>
		<title>Cümle Çeşitleri Test</title>
		<link>https://www.edebiyatogretmeni.info/cumle-cesitleri-test.htm</link>
		
		<dc:creator><![CDATA[hulya]]></dc:creator>
		<pubDate>Wed, 19 Feb 2014 18:46:01 +0000</pubDate>
				<category><![CDATA[Dil ve Anlatım Soru Bankası]]></category>
		<guid isPermaLink="false">https://www.edebiyatogretmeni.info/?p=1866</guid>

					<description><![CDATA[1. I. İşte burdayım içim umutlarla dolu. II. Günlerce dolaştım kentin caddelerinde. III. Karşısında, yıkılmış bir duvar gibiyim. IV. Seni oldukça iyi anlıyorum, dedi. V. Bir gün öldürür beni bu dert, bu ihanet. Yukarıdakilerden hangileri, hem devrik cümle, hem de ]]></description>
										<content:encoded><![CDATA[<p style="text-align: justify;"><strong>1.</strong><br />
I. İşte burdayım içim umutlarla dolu.<br />
II. Günlerce dolaştım kentin caddelerinde.<br />
III. Karşısında, yıkılmış bir duvar gibiyim.<br />
IV. Seni oldukça iyi anlıyorum, dedi.<br />
V. Bir gün öldürür beni bu dert, bu ihanet.<br />
<span style="color: #ff0000;"><strong>Yukarıdakilerden hangileri, hem devrik cümle, hem de eylem cümlesi özelliğindedir?</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;">A) I. ile II.<br />
B) III. ile IV.<br />
C) I. ile IV.<br />
D) II. ile V.<br />
E) III. ile V.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>2. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdaki dizelerden hangisi, yükleminin türüne göre, ötekilerden farklı cümledir?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Ayırma gözlerini gözlerimden bu akşam<br />
B) Gözlerine yavaşça, yavaşça doldu akşam<br />
C) Gözlerinden gözlerime giden yoldu akşam<br />
D) Benim içimde yaktı sanki gurubu akşam<br />
E) Senin kirpiklerinde bir damla oldu akşam</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>3. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdakilerden hangisi, eylem cümlesidir?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Delikanlı askerdeyken, bu anlaşmazlık unutulmuş gibiydi.<br />
B) Akşamın tatlı ve ağırbaşlı saatleri daha çok uzaktaydı.<br />
C) O yıllarda bu topraklar yemyeşil ormanlarla kaplıydı.<br />
D) Ondan istediğimiz tek şey, biraz anlayışlı olmasıydı.<br />
E) O tartışmadan sonra, canciğer arkadaş oldular.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>4. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdaki dizelerden hangisi, sözdizimi (yüklemin yeri) bakımından ötekilerden farklı bir cümledir?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Ruhumla konuşuyor sularınızın sesi<br />
B) Altın bir güneş doğdu benim de içimde<br />
C) Bir kardeş gibi alın aranıza beni de<br />
D) İşleyin ruhumdaki bu neşeden baharı<br />
E) Şen martılar uçuşan sahillerde gülelim</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>5. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdaki cümlelerden hangisi, anlamca olumlu değildir?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Terbiyeli insan, böyle bir davranıştan kaçınmaz mı?<br />
B) Böyle söz söylemek haddine mi düşmüş?<br />
C) Kendi üzerine düşen görevi yapmaz olur mu?<br />
D) İnsan son dakikayı beklemeden kararını vermez mi?<br />
E) İstanbul&#8217;u hep beraber kuraklığa mahkûm etmemiş miydik?</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>6. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdaki cümlelerden hangisi, anlamca olumludur?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Seyrettiğim filmden hiçbir şey anlamış değildim.<br />
B) Bugüne kadar bu şehri görmüş değildim.<br />
C) Sözünü ettiğiniz yazıyı bilmiyor değildim.<br />
D) Bize geldikleri zaman evde değildim.<br />
E) O kitabı okumadığım için pişman değildim.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>7. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdakilerden hangisi, anlamca (yanıt gerektiren) soru cümlesidir?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Var mı artık bana yan bakan?<br />
B) Seni görünce mi başladı ağlamaya?<br />
C) İnsan ricamızı böyle mi yerine getirir?<br />
D) İnsan bile bile kendisini ateşe atar mı?<br />
E) Bu dünya dedene kalmış mı da sana kalacak?</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>8. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdaki atasözlerinden hangisi, yapısına göre ötekilerden farklı bir cümledir?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Kaçan balık büyük olur.<br />
B) Güneş girmeyen eve doktor girer.<br />
C) <a title="Fıkra (Köşe Yazısı)" href="https://www.edebiyatogretmeni.info/fikra-kose-yazisi.htm">Fıka</a>ranın düşkünü, beyaz giyer kış günü.<br />
D) Tan yeri ağarınca hırsızın gözü kararır.<br />
E) Balık ağa girdikten sonra aklı başına gelir.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>9. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdakilerden hangisi, &#8220;</span></strong><span style="color: #ff0000;">iki öğesi ortak</span><strong><span style="color: #ff0000;">&#8221; sıralı bir cümledir?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Sinemaya gitti, filmi çok beğendi.<br />
B) Seyircilere kızdı, salondan ayrıldı.<br />
C) Gözlüğünü taktı, kitap okumaya başladı.<br />
D) Kitabı beğenmedi, aldığı yere koydu.<br />
E) Erken uyumak için yattı, bir türlü uyuyamadı.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>10. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdakilerden hangisi, &#8220;</span></strong><span style="color: #ff0000;">öznesi ortak sıralı cümle</span><strong><span style="color: #ff0000;">&#8221; değildir?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Serbest avlanma, bölgede yaşayan nadir hayvan türlerini tüketiyor, doğal dengeyi bozuyor.<br />
B) Avlanma yasağı uygulaması yetersiz kalıyor, hayvanların yok olmasını engelleyemiyor.<br />
C) Avcılar eti için geyikleri avlıyorlar, kürkü ve pençeleri için de ayıları.<br />
D) Doğal zenginliklerin umursamasızca tüketilmesi yeni başlamamış, yıllardır sürüyor.<br />
E) Bir kaplan kürkü yirmi bin dolara müşteri buluyor, avlanma cezası ise beş dolarda kalıyor.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>11. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdakilerden hangisi, &#8220;</span></strong><span style="color: #ff0000;">devrik, olumsuz bir ad cümlesi</span><strong><span style="color: #ff0000;">&#8221; dir?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Onun yakın arkadaşları arasında değildim ben.<br />
B) Toplu buluşmalar sırasında karşılaştım daha çok.<br />
C) Bitmesini hiç istemediğim konuşmalarını dinledim.<br />
D) Bir plana uymaz, daldan dala atlayarak konuşurdu hep.<br />
E) Aslında, bütün konuşmaları hikâyelerinin birer ön çalışmasıydı.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>12. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdakilerden hangisi, yapısına göre basit, sözdizimine göre devrik bir eylem cümlesidir?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Kaynağını insan sevgisinden almayan hangi sanat eseri ulaşabilmiş yüceliğe?<br />
B) Adaletsiz bir dünyada sevgi olabilir mi acaba?<br />
C) Sevgisiz adalet, adaletsiz sevgi kadar gerçekleşmeyecek bir düşüncedir.<br />
D) Özlediğimiz dünya insan sevgisiyle yoğrulmalıdır.<br />
E) Özlediğimiz düzen, insanların birbirinin yüzüne dostça bakabildikleri bir düzendir.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>13. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdaki dizelerin hangisinde yancümlecik, belirtili nesne görevindedir?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Benim doğduğum köylerde<br />
Ceviz ağaçları yoktu<br />
B) Benim doğduğum köyleri<br />
Akşamları eşkıyalar basardı<br />
C) Benim doğduğum köylerde<br />
Şimal rüzgârları eserdi<br />
D) Ben bu yüzden yalnızlığı hiç sevmem<br />
Konuş biraz<br />
E) Sen Türkiye gibi aydınlık ve güzelsin<br />
Benim doğduğum köyler de güzeldi</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>14. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdaki dizelerden hangisinde, yancümle zarf tümleci görevindedir?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Su sesine uyarak bir şarkı tutturmuşuz<br />
B) Açılan güller gibi suda gönüllerimiz<br />
C) Bu suyun aktığı yerden can bulduk biz<br />
D) Yıllarca bu suyun akmasını beklemişiz<br />
E) Suya hasret kalan gönüllere dermanız</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>15. <span style="color: #ff0000;">Aşağıdakilerin hangisinde arasöz, ötekilerden farklı bir öğenin açıklayıcısı olarak kullanılmıştır?</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;">A) Vitrindeki kıravatı, şu çizgili olanı, istiyorum.<br />
B) Orayı, o yemyeşil diyarı, hiç unutamadık.<br />
C) Onu, o vefalı dostu, hep arıyorum.<br />
D) Şu delikanlı, mavi gözlü olan, bize bakıyor.<br />
E) Mektubunu, 12 Ocak günü yazdığını, aldım.</p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #ff0000;"><strong>CEVAP ANAHTARI</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong>1.D     2. C     3. E     4. E     5. B      6. C      7. B      8. C      9. D      10. E      11. A      12. B     13. B     14. A     15. D</strong></p>
]]></content:encoded>
					
		
		
			</item>
	</channel>
</rss>
