Süreyya Berfe

Süreyya Berfe

SÜREYYA BERFE (1943 -…)

İstanbul’da dünyaya geldi. Asıl ismi Hikmet Süreyya Kanıpak’tır. 1960 yılında Çanakkale Lisesini bitirdi iki yıl istanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde, 4 yıl ise İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünde okudu. Askerliğini yedek subay öğretmen olarak yaptı. Arkın Yayınevinde çalıştı. 1966’da Kasaba adlı şiiriyle Türkiye Millî Talebe Federasyonu Kültür Yarışması birincilik ödülünü almasıyla ünlendi.

1965’e kadar şiirlerini Düzlem, Zeren, Yelken, Türk Dili, Soyut gibi dergilerde Süreyya Kanıpak imzasıyla yayımladı. Daha sonraları yazdığı şiir ve yazılarını ise Süreyya Berfe imzasıyla Papirüs, Yeni Dergi, Yazı, Forum, Oluşum, Soyut, Ant, Yeni Edebiyat, Yeni , Birikim, Milliyet Sanat, Defter, kitaplık, Gösteri dergilerinde yayımladı. 1972de Ali Özgentürk ile birlikte Asyalı dergisini çıkardı. 1976’da Can Yayınevinin çocuk kitapları bölümünde görev aldı. Sonraları reklam şirketlerinde metin yazarlığı yaptı. 1991 Cemal Süreya, 2002 Behçet Necatigil, 2003 Orhon Murat Arıburnu şiir ödüllerini kazandı. Çok sevdiği istanbul’dan, şehri artık tanıyamamaktan duyduğu rahatsızlık üzerine ayrıldı ve Foça’ya yerleşti.

♦  1960 sonrası toplumcu şiirin temsilcilerinden biri olarak tanınmıştır.

♦ İlk şiirlerinde Cemal Süraya’nın ifadesiyle: “Kişide karıncalanma duygusu uyandıran bir envanter tutkusu, sağlam bir çağrışım zinciri, tutarlı bir görüntü sevgisi ve her şeye bakmak isteyen bir derviş tavrı” görülür. Bu şiirlerde dönemin egemen şiir anlayışı olan İkinci Yeni’nin etkisiyle soyutlamalara yönelmiş; buna rağmen ikinci Yeni‘den en az etkilenen şairlerden biri olmuştur.

♦ “Gün Ola” ve “Savrulan” adlı ilk iki kitabında şiirini, bir İstanbul çocuğu olmasına karşın, köylerde, kasabalarda halk türkü ve deyişlerinde tutmaya çalışmış; halk şiiri geleneğinin zengin kaynağından beslenen yeni bir şiir dili kurmanın olanaklarını aramıştır.
1969’da kendi kuşağının ortak şiir anlayışına karşı çıkarak “insanlarla dertleşmek isteyen, düz yazı ile şiir arasında bıçak sırtı bir dengenin kurulduğu bir şiire yönelmiştir.

Eserleri

Şiir

  • Gün Ola…,
  • Savrulan,
  • Hayat ile Şiir
  • Ufkun Dışında,
  • Şiir Çalışmaları
  • Ruhumun,
  • Kalfa